Cartelera Turia

SUSCRIPCIÓN

Abel Guarinós, inaugura la 8ª edició de Curt Creixent

El director general de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos, ha inaugurat la 8ª edició de Curt Creixent

 

  • Aquestes trobades del curtmetratge se celebren del 27 al 29 de juny a la sala 7 de l’edifici Rialto en el marc de la 37 edició de Cinema Jove.
  • Curt Creixent està organitzat per Cultura de la Generalitat, mitjançant l’Institut Valencià de Cultura.

El director general de l’IVC, Abel Guarinos, ha inaugurat aquest matí a la sala 7 de l’edifici Rialto la huitena edició de Curt Creixent, que se celebra del 27 al 29 de juny en el marc de Cinema Jove. Aquestes trobades del curtmetratge  estan organitzades per Cultura de la Generalitat, mitjançant l’Institut Valencià de Cultura. En l’acte d’inauguració, Guarinos ha estat acompanyat pel director del festival Cinema Jove, Carlos Madrid, i dels ponents de la primera jornada.

Curt Creixent és un espai de trobada que posa en valor l’enorme i creixent potencial creatiu, industrial, social i cultural que té el curtmetratge. Reuneix i relaciona a professionals i estudiants de l’audiovisual, la cultura i l’educació, amb ‘pitch’ de projectes, conferències formatives, sessions de debat, trobades ‘one to one’, tallers i projeccions.

En la inauguració de Curt Creixent, el director general de l’IVC, Abel Guarinos, ha declarat que “en aquesta huitena edició de les trobades del curtmetratge es tractaran qüestions d’actualitat molt rellevants per a la industria de l’audiovisual, com ara la sostenibilitat, la diversitat i l’accessibilitat, que adquireixen una gran importància en la nova Llei de l’Audiovisual de l’Estat espanyol i que seran requisit per a obtindre les subvencions estatals destinades al sector.”

Abel Guarinos també ha assenyalat que “com a novetat d’aquesta nova edició, Curt Creixent llança dos tipus de convocatòria distintes de ‘pitch’: per a projectes  de curtmetratge en fase de guió i per a curtmetratges que ja estan en fase de postproducció. A més, serà la primera vegada que es premie al millor de cadascuna d’aquestes dues categories amb un premi amb dotació econòmica.”

Les trobades també presten especial atenció a l’exposició de les experiències i consells dels professionals tant de la programació de festivals internacionals com de productores que han dut a terme coproduccions internacionals en l’àmbit del curtmetratge.

Conferències sobre sostenibilitat, diversitat i accessibilitat

En la primera sessió de la jornada inaugural, Ana Méndez ha parlat de la sostenibilitat en l’àmbit de l’audiovisual i la seua aplicació. Ana Méndez és responsable comercial  de Mrs. Greenfilm, empresa consultora que dona servei al sector audiovisual per a reduir els seus impactes mediambientals.

En la segona sessió del dia, Mónica Souto ha donat una conferència sobre els reptes de l’accessibilitat en el món audiovisual. Souto pertany al Centre Espanyol de Subtitulat i Audiodescripció (CESyA), que està reconegut per llei com a centre tècnic de referència estatal en matèria d’accessibilitat audiovisual.Per la vesprada, la sala 7 de l’Edifici Rialto acull  la primera sessió de pitching. Quatre projectes de curtmetratge en fase de guió seran presentats pels seus autors i autores, assessorats per un jurat d’especialistes.

Aquest projectes en fase de desenvolupament són ‘Cau la nit’, curt de ficció de Julu Martínez; ‘En recuerdo de Lupi’, de Sil Mares, una combinació de documental  ficció; el curt d’animació ‘Ruido’, de Gerardo León i Alberto Corraliza; i el documental  amb elements de ficció ‘Zona Cero. Autorretrato de un maltratador de océanos’, de David Gaspar.

El jurat dels projectes de curts en fase de guió està conformat per  Jonay García (Digital 104), Susana García Rams (Màster d’Animació de la UPV), Olímpia Pont (Festival de Cinema Europeu de Sevilla i  Festival de Cinema de Sarajevo) i Ana Méndez (Mrs. Greenfilm).

El millor projecte de curt rebrà un premi de l’Institut Valencià de Cultura, que consistirà en un taller d’assessoria al desenvolupament del projecte per valor de 1.000 euros.

A les 20 hores, el Teatre Rialto acull la presentació i projecció privada del segon volum del catàleg Curts 2022. Per segon any consecutiu, l’Institut Valencià de Cultura elabora dos volums del catàleg ‘Curts Comunitat Valenciana’, a fi d’ampliar el nombre de curtmetratges seleccionats i aconseguir una major projecció del curt valencià en els festivals de cinema.

Dimarts 28 de juny

El dimarts 28 de juny, a les 10 hores, en la primera sessió de les trobades,  la responsable del departament de Pensament i Debat del Festival de Sant Sebastià, Amaia Serrulla, parlarà sobre les  bones pràctiques de diversitat en la gestió de festivals. Serrulla també explicarà les conclusions del tercer ‘Informe sobre identificació de gènere’, publicat l’any passat pel festival donostiarra.

La segona sessió, a les 10.45 hores, estarà dedicada a la presentació de la programació de curtmetratges de quatre festivals internacionals per part dels seus responsables. Hi participen José Cabrera (Seminci); Nuria Cubas (Filmadrid), Diane Malherbe (Festival Internacional de Curtmetratges de Clermont-Ferrand) i Vicente Seva (Festival de Cinema d’Alacant).

En la tercera sessió del matí, a les 12.45 hores, se celebren les trobades ‘one to one’ en les quals els autors i autores de curtmetratges tenen la possibilitat de presentar les seus pel·lícules als responsables de programació dels festivals presents en aquesta edició.

Ja per la  vesprada, a les 16 hores, se celebren les sessions de pitching. Quatre curtmetratges en fase de postproducció seran presentats pels seus autors i autores a un jurat d’especialistes per a rebre assessorament sobre el seu desenvolupament i distribució.

Els quatre curts són: l’animació ‘Confinamiento’, de Diana Acién; ‘Pieds-noirs’, documental de Priscilla Rubio; el documental experimental ‘Qué será de mí’, de Álex Cuellar i Rafa G. Sánchez; i el curt de ficció ‘Sola no’, de Doriam Alonso.

El jurat dels curts en fase de postproducció està conformat per Carla Ayala (Cinema Jove), Queralt Pons (Morethan Films) i Emilio Martí (cineasta). Els autors dels curts han comptat amb dues sessions d’un taller de formació la setmana prèvia al ‘pitch’.

Entre els curtmetratges en fase de postproducció, el jurat triarà la millor peça i li farà lliurament d’un premi, que consistirà en la compra de drets d’emissió per part d’À Punt Mèdia, que entra enguany com a institució col·laboradora. La dotació econòmica del premi, per a la posterior difusió del curt, és de 2.000 euros.

El dimarts 28, a les 20 hores, La Filmoteca acull la projecció d’un programa de  de curtmetratges seleccionats pel Festival Internacional de Curtmetratges de Clermont-Ferrand. Es projecten ‘El infierno y tal’ (2019) d’Enrique Buleo; ‘Ráfagas de vida salvaje’ (2019) de Jorge Cantos; ‘Como yo te amo’ (2016) de Fernando García Ruiz; ‘Ser e voltar’ (2014) de Xacio Baño; i ‘Condenados’ (2011) de  Guillermo García Carsí.

Dimecres 29 de juny

En la primera sessió de les trobades en la sala 7, a les 10.30 hores, se celebra una ‘masterclass’ sobre experiències d’èxit en la coproducció internacional de curtmetratges d’animació a càrrec de Chelo Loureiro (Abano Producións); Ramón Alós (Bígaro Films) i Iván Miñambres (Uniko Studio).

La segona sessió, a les 12.15 hores, estarà dedicada a les trobades ‘one ot one’ de coproducció en les quals els creadors i creadores de curts tindran la possibilitat de presentar els seus projectes als representats de les productores.

Curt Creixent està organitzat per la Conselleria d’Educació Cultura i Esport, a través de l’Institut Valencià de Cultura, coincidint  amb la celebració de Cinema Jove. Compta amb el finançament de l’Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals (ICAA). És un projecte finançat per la Unió Europea Next Generation EU.

Dejar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *