REDACCIÓ: La Filmoteca Valenciana ha començat la celebració del cicle ‘Cinema en valencià 1933-2023’, un recorregut per noranta anys d’història del cinema en valencià. El director adjunt d’Audiovisuals i Cinematografia, Francesc Felipe, ha assenyalat que “és necessari, com a Filmoteca Valenciana, projectar, recuperar i visibilitzar els 90 anys d’història del cinema en valencià, així com continuar traçant per al futur una genealogia des dels orígens del nostre cinema fins a l’actualitat. El cicle pot contribuir a plantejar una reflexió sobre el passat i el present del cinema valencià i sobre la presència de la nostra llengua en les pantalles”.
El cicle es va iniciar el 25 d’abril amb la projecció del migmetratge de 39 minuts ‘El fava de Ramonet’ (1933), dirigit per Juan Andreu, que és la primera pel·lícula rodada en valencià. El cicle s’ha concebut com un recorregut cronològic per la història del cinema en valencià.
Després de la projecció del migmetratge ‘El fava de Ramonet’, La Filmoteca Valenciana projectà una selecció de curtmetratges i documentals del cinema independent valencià dels anys setanta i huitanta conformada per ‘Sega cega’ (1972), de Josep Gandia Casimiro; ‘Carles Salvador. Elogi d’un Xiprer’ (1979), d’Alfred Ramos i Joan Vergara; ‘D’una matinada’ (1972), de María Montes; ‘El misteri dels cines desapareguts’ (1984), d’Antonio Llorens i Pedro Uris; ‘Estiuejant a la ciutat’ (1972), de Juan Vergara, i ‘Terres d’arròs’ (1973), d’Alfred Ramos i Joan Vergara.
Curiosament aquests cineastes han estat lligats a la Cartelera Turia. Casimiro Gandía va ser un íntim colaborador durant els anys 80 y 90. Els nostres companys, Pedro Uris-un luxe como a crític de la nostra publicació- y Antonio Llorens Premio Horífic de Turia y durant molts anys alma cinematográfica de la Turia. Juan Vergara, germà del nostre director honorífic, Vicent Vergara, que també va col.laborar en el rodatge dels curts.Per cert que li desitgem una promta recuperació a la seua familia. I Sigfrid Monleón que també va estar lligat durant molts anys a la nostra publicació. Així la Turia sempre ha estat cantera de cineastes.
En els mesos següents i fins al 25 d’abril de 2024, La Filmoteca Valenciana té previst projectar ‘Un negre amb un saxo’ (1989), de Francesc Bellmunt; ‘L’arbre de les cireres’ (1998), de Marc Recha; ‘L’illa de l’holandés’ (2001), de Sigfrid Monleón; ‘A tornallom’ (2002), d’Enric Peris i Miguel Castro; ‘La innocència’ (2019), de Lucía Alemany; ‘La banda’ (2019), de Roberto Bueso; ‘Camagroga’ (2019), d’Alfonso Amador, i ‘La mort de Guillem’ (2020), de Carlos Marqués-Marcet, entre altres.