Cartelera Turia

SUSCRIPCIÓN

HONGARESA TEATRE PORTA AL TEM UNA RADIOGRAFIA D’ESPANYA A TRAVÉS DE LA FIGURA DE PACA AGUIRRE

El Musical acull l’obra Encendidas els dies 25 i 26 de febrer, estrenada al Teatro Español de Madrid

Lola López recorre la vida i l’obra de l’escriptora alacantina a través de la paraula i la música

La cita és una oportunitat única per escoltar la música en directe del mestre de la guitarra José María Gallardo del Rey i el referent del flamenc Paco del Pozo

La vida i l’obra de la poeta alacantina Paca Aguirre són la matèria primera d’Encendidas, una de les propostes més personals i commovedores de la Companyia Hongaresa de Teatre. L’obra està programada en dues úniques dates al Teatre el Musical, els dies 25 i 26 de febrer, després d’una visita, a l’octubre del 2019, al Teatre Principal. Es tracta, doncs, d’una ocasió única per als espectadors valencians d’assistir a un diàleg emotiu entre teatre i poesia protagonitzat per Lola López, acompanyada en directe per una de les màximes figures de la guitarra a nivell nacional i internacional, el mestre José María Gallardo del Rey , i la veu flamenca de Paco del Pozo.

Els tres artistes van ser amics íntims de la poeta. La seua trobada sobre l’escenari és un tribut artístic on aflora el “seu immens cabal de saviesa poètica i de la vida”. Així ho adverteix López, que a més d’actuar a la peça, signa la dramatúrgia a partir de la inabastable producció de Paca Aguirre.

No crec que siga necessari reivindicar-la, només conèixer-la, llegir-la i escoltar-la per aprendre’n”, anima la impulsora d’este muntatge en homenatge a una autora de talent incontestable, reconeguda amb el Premi Nacional de Poesia 2011 i el Premi Nacional de les Lletres 2018, entre molts altres.

La biografia de l’escriptora, que va morir l’abril del 2019, és en conjunt una radiografia d’Espanya des dels anys trenta fins a la nostra actualitat. La poeta va viure els primers anys de la II República, l’exili en esclatar la Guerra Civil, la presó i l’execució del seu pare a garrot vil, la postguerra i, finalment, l’esperançada arribada de la democràcia. En la seua trajectòria va conèixer referències de les lletres com Buero Vallejo, José Hierro, Antonio López, Diego Jesús Giménez, José Luis Gómez, Ernesto Sábato, Julio Cortázar, Juan Rulfo, Octavio Paz, Mario Benedetti i Juan Carlos Onetti. A tots ells es fa referència a Encendidas.

La flama de la saviesa

El títol de la proposta respon a un vers del poemari de Luis Rosales La casa encendida, així com l’amor comú “per encendre la metxa de la vida” de López i Aguirre, que van mantenir una amistat i una relació professional de quinze anys. “El significat del foc per a totes dues és el de Prometeu, que el lliura a la humanitat i la fa més sàvia”, comparteix l’actriu i dramaturga.

L’espectacle multidisciplinari repassa assajos, articles, entrevistes i converses mantingudes amb la poeta, versos coneguts i també inèdits, seleccionats de totes les èpoques de la seua vida.

Gallardo del Rey ha compost la música original per a tres dels seus sonets, que es trobaran entre el repertori que cantarà a cada representació Paco del Pozo, guanyador del Festival Internacional del Cante de las Minas. L’acompanyament sonor es completa amb les cobles i cançons de la vida i del temps d’Aguirre, i una poesia del seu marit, Félix Grande (la veu del qual també podem escoltar a l’espectacle), amb música d’Astor Piazzolla.

Dejar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *