Cartelera Turia

SUSCRIPCIÓN

L´ETNO PRESENTA L´EXPOSICIÓ MUIXERANGUES AL CEL

La construcció de figures i torres humanes en el context de la festa és una de les nostres expressions més emblemàtiques. Representacions que hui identifiquem com a muixerangues i que a altres llocs coneixen com a Ball dels valencians.

Un fenomen que té en Algemesí la seua màxima expressió (de fet és Patrimoni Immaterial de la humanitat) però que és una tradició estesa pel nostre territori (fins i tot documentada al Cap i Casal) que malgrat que va anar minvant del paisatge festiu, va conservar-se o renàixer en altres pobles en els quals hui veiem muixerangues tradicionals com a part del ritual de les festes.

Encara que cada una d’estes muixerangues té particularitats i noms diferents (muixeranga, negrets, moixiganga, dansants i varetes), tots aquests grups festius comparteixen els aspectes essencials que les identifiquen: el ball burlesc, una música i indumentària específica i, per descomptat, fer torres. Des de fa un temps vivim un interessant fenomen de recuperació: la creació de noves colles muixerangueres que amb formes de l’associacionisme contemporani troben en les muixerangues tradicionals un model a seguir.

Una tradició que s’expandeix i, inevitablement, canvia, es renova i actualitza i on les dones participen, per fi, en igualtat. Ara més que mai, ens adonem del seu valor com a patrimoni cultural i festiu L’exposició ha estat produïda per L’ETNO. Museu Valencià d’Etnologia en col·laboració amb Federació Coordinadora de Muixerangues i està comissariada per Joan Bofarull i Albert Costa, conservador de l’ETNO.

La mostra vol aproximar a l’espectador a este fenomen polièdric que junta tradició, noves formes d’associacionisme, festa, ritual i, perquè no dir-ho, una forma d’entendre la identitat dels valencians. A més es pretén generar un discurs didàctic sobre els codis i intencions que hi ha darrere de la construcció de les figures i les torres humanes de les muixerangues.

Mudades amb uniformes de colors vius, exhibiran les seues habilitats buscant l’aprovació del públic. Il·lusió, esforç, patiment, nervis i alegria que acabarà fent-se protagonista de la festa.

L´ETNO PRESENTA L´EXPOSICIÓ MUIXERANGUES AL CEL

LA VIDA ESTÁ BIEN SI LEES TEBEOS

Dejar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *