Cartelera Turia

SUSCRIPCIÓN

MUSICANTS. LA MAR DE VIDES

AMÀLIA GARRIGÓS: Musicants és un grup impulsat per Manolo Miralles, co-fundador i membre de la mítica formació Al Tall. Després de l’èxit del seu primer àlbum Adsabara, distingit amb el Top 200 de les ràdios europees de músiques del món i amb el Premi Ovidi Montllor 2016 a millor disc Folk, tornen amb la mateixa línia rotatòria: el diàleg entre els països de la Mediterrània. El nou disc, La Mar de Vides, ens proposa un viatge iniciàtic, com el que va fer l’Ulisses d’Homer cap a la seua Itaca, visitant ciutats̀, vivint aventures inimaginables, patint moltes penes a causa de la mar i sempre lluitant per salvar els seus companys, pel retorn a casa i per la vida.

Què succeeix a la nostra mar? Emigració, mort, guerres i vides desarrelades, però la Mediterrània també inspira belles danses, melodies i lletres que expressen la joia de viure, l’esperança o la veu de dones empoderades. La proposta de Musicants viatja des de Gaza, passant per Turquia i Grècia en una travessia que va a la Palestina oblidada, gira cap a Itàlia, penetra en terres valencianes i s’atura a Almeria mirant cap a les muntanyes del Rif marroquines cantant i ballant uns verdiales, els ritmes primitius i festius dels antics llauradors.

Musicants ens va furtar el cor amb el llançament del videoclip A la una inspirat en un tema de Haïm Efendi, descendent dels sefardites expulsats i exiliats de la península ibèrica. Es tracta d’una gravació dels anys 30 que Manolo Miralles va descobrir en una pel·lícula. Han conservat la melodia i de la lletra només mantenen la primera estrofa, la resta està escrita per Miralles. ‘A la una’ és un crit punyent sobre les morts a la Mediterrània, la gent que fuig de les guerres, la destrucció i la misèria, i busquen una vida digna travessant la mar en un viatge que, massa sovint, resulta mortal.

Aquest viatge musical incorpora un homenatge a valentes, lluitadores i grans artistes sudamericanes. Tres dones que, tot i no nàixer a la riba mediterrània, són veus universals cabdals en la música popular: la poeta, Alfonsina Storni i  les cantants i compositores Violeta Parra i Mercedes Sosa. Rebeca Mut, la veu lluminosa de Musicants, explica que quan Manolo Miralles la va escoltar per primera vegada ella interpretava Alfonsina y el mar. L’emoció fou tal que el músic veterà va tindre clar que havia trobat la cantant que buscava per al seu nou projecte. Alfonsina es una cançó que Rebeca cantava amb una lletra irònica escrita pel pegolí, Salvador Bolufer, en l’espectacle Burrera Comprimida. A partir d’ahí va haver d’estudiar la cançó original. Enamorada d’aquest tema li va demanar a la poeta Maria Josep Escrivà la traducció de l’original al valencià i així l’ha portat al seu repertori des de fa una desena d’anys. Aquest tema fetitxe havia de formar part del nou disc.

Manolo Miralles, Rebeca Mut, Pau Gimeno, Eugènia Saval, Alberto Gallego i Xavier Bou són Musicants, una formació heterodoxa que naix del maridatge del Jazz, el pop, la càssica i la tradicional fent una immersió en l’àmbit de la mediterrània i algunes de les seues tradicions o neotradicions.

La Mar de Vides, navegarà per diverses localitats valencianes i de la conca mediterrània. L’estrena de la gira serà diumenge 2 d’octubre i no podria arrancar en un lloc més adient, el Teatre El Musical, situat en l’històric barri de pescadors, Cabanyal-Canyamelar de València.

 

 

 

 

 

MUSICANTS. LA MAR DE VIDES

L´ETNO ES VESTIX DE LA FESTA DEL

MUSICANTS. LA MAR DE VIDES

CENTRE DEL CARME CULTURA CONTEMPORÀNIA.

Dejar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *