Ja abans de la pandèmia, el fenomen del turisme i les seues conseqüències sobre les ciutats i els seus espais més simbòlics era un assumpte polèmic. La suspensió de la mobilitat va ajornar el problema però, si finalment superem la crisi de la COVID19, recuperarem les dinàmiques anteriors i una d’elles és viatjar. El veïnat (jo visc al barri del Carme de València) sabem el que és la saturació de turistes, les molèsties de soroll o el conflicte entre l’habitatge vacacional i el residencial. Però al mateix temps que fem eixe diagnòstic cal reflexionar i respondre a algunes preguntes pertinents: ens agrada viatjar? ens va bé allotjar-nos en els barris històrics o de moda dels nostres destins? preferim pagar un hotel, que no sol ser barat, o busquem un apartament que compartirem i on cuinarem per a estalviar uns euros? Si les respostes són afirmatives, haurem de plantejar-nos buscar solucions equilibrades i raonables per a poder fer turisme i per a poder rebre turistes. Els missatges de turismefobia com ara identificar el turisme amb el terrorisme no són acceptables i això és el que fa, per exemple, l’associació veïnal Amics del Carme. Per a ser coherents, supose, que cap dels seus portaveus tindrà la temptació de viatjar o allotjar-se en un apartament turístic.
Els problemes existeixen però amb maniqueismes i eslògans demagògics no se solucionaran. L’Ajuntament de València està prenent mesures per a controlar i regular les vivendes d’ús vacacional mitjançant el Pla Especial de Ciutat Vella i la falta de civisme es podria mitigar si els responsables de bars i de l’oci nocturn feren una tasca d’intervenció amb la seua clientela però també amb una actuació policial dissuasiva i sancionadora. I alguna proposta imaginativa: el o la turista que, a València, Florència o Berlín… siga conflictiu haurà de perdre el seu dret a viatjar (com els hooligans del futbol que no poden accedir als estadis). I les associacions veïnals haurien de treballar el diàleg constructiu entre residents, comerciants, hostalers, administracions… per a adoptar compromisos i abordar els problemes. Des del talibanisme veïnal ja sabem quin és el resultat.
Quan la Unió Europea va decidir regalar un bitllet d’Interrail als ciutadans que fan 18 anys perquè viatgen en tren per tot arreu està convidant els i les joves a conéixer altres cultures, societats diferents, posa a prova les seues capacitats d’autogestió… Diuen que “el feixisme es cura llegint i el racisme viatjant”. Estic d’acord: el turisme, cívic i responsable, serà útil.
Ximo Cádiz Ródenas @ximocadiz90