Cartelera Turia

SUSCRIPCIÓN

ENTREVISTA AMB FRANCESC FELIPE, coordinador de PROMERCAT

PAU VERGARA: Francesc Felipe ha passat bona part de la seua vida posant en marxa iniciatives audiovisuals. Ara coordina ProMercat, un mercat de coproducció que busca generar sinergies entre projectes i productores. Hem pogut parlar amb ell i fer un repàs de la situació de l´audiovisual valencià.

Aquest any encareu la segonda edició del ProMercat, pots explicar-nos en qué consistix l´encontre?

ProMercat és un Mercat audiovisual organitzat per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport a través de l’Institut Valencià de Cultura que es desenvolupa coinicidint en Cinema Jove, centrat en la coproducció de pel.lícules i sèries de ficció en diferents àmbits. L’àmbit lingüístic, l’àmbit estatal i l’àmbit de la distribució i vendes. En ProMercat col.laboren À Punt,  l’IVAM, el CCCC així com TV3, IB3, l’ICEC, l’AVAV, Mafiz, PAV, AVANT, AVAPI, AVEPA, AAPV, APAIB, PROA, PAC i EDAV.

Per què penses que és important tindre un mercat de coproducció a València? Quins són els objectius?

És necessari tindre un espai dedicat específicament a la indústria audiovisual que cree sinèrgies entres televisions, plataformes, distribuidors amb empreses productores valencianes i de la resta de l’estat. L’objectiu és incrementar les coproduccions així com visibilitzar les direccions, els guionistes,  els intèrprets valencians i enfortir el paper de la indústria valenciana de l’audiovisual.

Teniu dades de les convocatòries anteriors? Hi ha hagut projectes que s’hagen finalitzat amb èxit? Quin és el balanç?

El balanç és francament positiu comptem tant amb diverses pel.lícules com amb sèries que han trobat coproductor en ProMercat i que estan en diferents fases del projecte.

Has participat al MAFIZ del Festival de cine de Málaga en què la Comunitat Valenciana era el territori invitat. Com ha anat aquest encontre?

Ha sigut una trobada on ha participat el conjunt del sector audiovisual valencià i que ha servit per adonar-nos del reconeixement estatal que té el nostre audiovisual. Que l’audiovisual valencià reba la Biznaga gairebé 10 anys després del tancament de Canal 9 és un reconeixement a l’esforç col.lectiu fet per redreçar l’audiovisual a la nostra terra.

Durant molts anys hem vist tota mena de mercats i encontres de coproducció a altres comunitats com a part de festivals de cine o com a esdeveniments independents. Per qué arribem tard?

Tant de bo s’hagués creat abans ,tot i això, Cinema Jove ja va comptar amb un mercat del curtmetratge amb bastant èxit. De fet des de l’IVC s’ha impulsat i reforçat mercats de sectors com les arts escèniques amb la Fira de Teatre d’Alcoi o el Trovam en el sector musical i ara també s’ha eixamplat a l’audiovisual amb ProMercat. Segurament la crisi i el tancament de la televisió no han contribuit a que el sector audiovisual valencià estiguera en les condicions per a tindre un mercat de coproducció com el que tenim actualment.

Que ens falta per a tindre un nivell de producció audiovisual com tenen a Catalunya, Galícia o Andalucia? S’inverteix el suficient a l´audiovisual?

Ens falta temps, les comunitats que comentes porten molts anys invertint per obtindre els resultats que han aconsseguit. Ací al nostre territori la inversió en audiovisual per part de l’Institut Valencià de Cultura i les produccions no ha parat d’augmentar des del 2015. Òbviament calen més recursos públics perquè l’audiovisual valencià com a producte cultural puga alçar més produccions ací i però també en el conjunt de l’estat. Pense que estem en el camí.

Fa falta una ESCAC?

Una escola de cinematografia és un element necessari però no només. En el cas de Catalunya, que és l’exemple que comentes, la nova fornada de creadores no només ve des de l’ESCAC sinó també la UPF, la UAB o el projecte de Cinema en Curs que han tingut un paper necessari. És important la formació i la transferències de coneixement en els diferents oficis de la cinematografia en tots els seus aspectes comptant sempre amb la implicació dels diferents actors en l’ensenyament superior.

La televisió juga un paper fonamental com a motor de l´audiovisual i la ficció televisiva.Creus que À Punt està apostant suficientment per la ficció valenciana?

Tenint en compte els 4 anys de vida que té i amb el pressupost amb els que compta diria que sí. Però eixa aposta ha d’anar augmentat i creixent conseqüentment amb el pressupost per consolidar la marca i l’audiència.

Fa uns dies l’actor Sergio Caballero comentava en una entrevista a La Veu que, després de tant de temps de tancar Canal 9, tornar a fer l’Alqueria Blanca li “sonava a naftalina”. Quina és la teua opinió?

Pense que és correcte la programació diària de l’Alqueria Blanca per a consolidar i atraure l’audiència més major a la cadena i que augmente el share mitjà. Si només fera l’Alqueria es estaria deixant fora a altres audiències però justament existeix una aposta per altres continguts. La televisió ha de tindre espai per a ficcions en valencià de tot tipus que represente la diversitat i heterogeneitat dels valencians i les valencianes.

Creus que l´audiovisual valencià “somnia en xicotet?

Pense que l’audiovisual valencià ha tingut un poder d’adaptació i resilència molt potent davant situacions adverses. És uns sector conscient dels pressupostos amb els que compta. Amb més pressupostos no tinc dubtes que hi haurien produccions més grans i més sostenibles.

La Generalitat ha anunciat que a partir del mes de juliol s’obrin els estudis de la ciutat de la llum. Quina és la teua valoració? Creus que poden contribuir d’alguna forma a la producció audiovisual valenciana?

És una molt bona notícia i desitge que servisca com a impuls de l’audiovisual propi i també com a reclam internacional. El nostre territori té una segona oportunitat de fer les coses diferents que no es deuria deixar escapar.

Tu eres una persona que ha estat molt implicada en diverses iniciatives audiovisuals com les sessions i gires del cinema en valencià amb Escola Valenciana i sobretot el Festival l´Inquiet. Creus en l’audiovisual com a eina educativa?

No tindrem nous públics si no apostem per l’alfabetització audiovisual. Necessitem espectadors crítics i  creatius, però també nous creadors i noves creadores valencianes que impulsen el nostre audiovisual en un segle plenament audiovisual on les eines han d’estar ja a l’abast de tothom.

Volia agrair-vos a la Cartelera Túria tota la labor de difusió de la cultura cinematogràfica que heu fet durant dècades a València. El paper dels mitjans així com la col.laboració del sector de l’audiovisual en el seu conjunt són clau en la difusió i en la vertebració de la cultura valenciana.

 

 

 

 

ENTREVISTA AMB FRANCESC FELIPE, coordinador de PROMERCAT

CRÍTICA DE !!! (chk chk chk) –

Dejar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *