Espanta la por és la campanya, creada amb motiu del dia de Tots Sants, per a reivindicar l’imaginari de la por valenciana.
La Biblioteca i el Departament de Didàctica del Museu Valencià d’Etnologia presenten per tercer any consecutiu la campanya «Espanta la por! Per Tots Sants, monstres valencians» amb una programació d’activitats dirigides a públic adult i a l’infantil. L’objectiu principal és reivindicar, pel que fa a Tots Sants, moment molt influït per la festa nord-americana de Halloween, l’existència en l’imaginari valencià de monstres propis com el Butoni, l’Home del Sac, les bruixes, la Tarasca, els donyets o el Drac del Patriarca, així com fomentar la lectura de la literatura popular valenciana on estos personatges són protagonistes de rondalles i de llegendes.
El programa d’activitats comprén tres àmbits:
- L’àmbit didàctic compost per tallers dirigits a famílies (en caps de setmana) i escolars on a més de descobrir els mostres de l’imaginari valencià, també es propicia una reflexió al voltant de la por i dels essers fantàstics entre els més menuts. Una por que de vegades ens fa tremolar però que en moltes ocasions es necessària perquè ens fa ser previnguts.
Pel que fa a les escoles, al llarg d’estos anys s’han fet diversos tallers, una exposició sobre els monstres valencians, així com visites guiades, o contacontes amb cançons. Quasi sempre dirigits a cursos de segón i tercer d’infantil, i primer, segon i tercer de primària. Des de l’any 2016 han participat 1.700 alumnes.
Per al treball en l’aula el Museu proposa el REBOST D’ESPANTA LA POR, una plataforma online on les escoles i les biblioteques poden trobar diferents recursos educatius per treballar amb els xiquets.
Dins d’este treball dirigit als mes menuts, el Museu valencià d’Etnologia ha editat el conte infantil «Marta i la Tarasca» on el protagonista és la bestia festiva del Corpus de València. Este conte es el primer de la Col·lecció Espanta la Por, en la qual cada any es publicara un comte dedicat a un monstre concret. El conte «Marta i la Tarasca», s’ha editat amb la col·laboració del CEFIRE específic d’infantil (GVA), i té com a autors a Guillem Furio, Almudena Marin i Sergi Morales. Les il·lustracions han estat realitzades per Joel Miralles.
- L’àmbit dels adults. Les pors dels adults es tractaran amb una gran varietat d’activitats (conferències, xerrades, jornades de narracions i oralitat, etc.), i no sols s’analitzarà la por tradicional sinó també les pors contemporànies que hui en dia ens afecten.
- El tercer àmbit que ix de les parets del Museu Valencià d’Etnologia i la converteix en una campanya global cap a tot el territori valencià.
Per segon any consecutiu, esta campanya s’oferix a les biblioteques públiques i als museus etnològics locals. Superant l’acceptació del 2017, més de 80 biblioteques valencianes i museus s’han implicat per a desenvolupar el seu propi Espanta la por. A través de les recomanacions lectores i de les animacions a la lectura ajudaran a difondre l’imaginari valencià de la por de nord a sud del territori valencià.
El dia 15 d’octubre a les 13:00 h estan convocats, tant els tècnics dels centres com els regidors de cultura de cada població, a participar en la Trobada de biblioteques i museus Espanta la por amb l’objectiu de compartir experiències i lliurar els materials de la campanya.
La campanya ha sigut inclosa en el Pla Valencià de Foment Lector 2017-2021 ”Llegim, llegim, llegim” de la Subdirecció General del Llibre, Arxius i Biblioteques (Generalitat Valenciana) i compta amb el suport del Col·legi oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV).
La proposta gràfica de la campanya ha estat dissenyada per Andrés Marín Jarque, dissenyador i il·lustrador del Museu Valencià d’Etnologia. Les imatges dels monstres són de Joel Miralles Meneses, alumne de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València (EASD), centre amb el qual el MuVaEt col·labora des de 2017.
En este projecte col·laboren amb el MUVAET, el SARC – Cultura Diputació de València, Subdirecció General del Llibre, Arxius i Biblioteques i Servei de Formació del Professorat – CEFIRE (Generalitat Valenciana), Escola d’Art i Superior de Disseny de València (EASD) i el Col·legi oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV).
Programa d’activitats en el Museu Valencià d’Etnologia
- La programació per a menuts ofereix una activitat didàctica per a les famílies els diumenges al matí (del 28 d’octubre a l’11 de novembre) i un programa per a col·legis en horari escolar (des del 23 d’octubre fins al 9 de novembre).
A més, s’inclouen dos activitats per a públic familiar organitzades pel SARC:
“De por” (04/11), un concert per a famílies valentes que no tenen por de descobrir els monstres valencians en les cançons de Dani Miquel.
El teatre infantil “El refugi dels monstres oblidats“, de Rebombori (11/11), on els contes i llegendes valencianes tindran com a protagonistes els donyets, el Drac del Patriarca i l’Home del sac.
- La programació per a públic adult es diversifica no sols per a tractar la por tradicional, sinó també les pors contemporànies.
El dijous 18 d’octubre, es presenta #EnVeuAlta el conte «Marta i la Tarasca», il·lustrat per Joel Miralles, amb textos de mestres vinculats al CEFIRE específic d’infantil (GVA). Un àlbum infantil que han de conéixer escoles, biblioteques i famílies.
El divendres 26 d’octubre el concert «Romanços de sang i fetge», tindrà com a protagonistes els crims i els misteris de la tradició oral que es recollien als plecs de cordell. Dani Miquel farà sonar la viola de rodes per a acompanyar estos romanços dirigits a un públic exclusivament adult.
El dissabte 27 d’octubre se celebrarà la «Jornada sobre Etnopoètica i Narració Oral: Som Rondalla». Des de les 9 del matí i al llarg de tot el dia, s’analitzarà l’oralitat tradicional, la seua pervivència i la seua funcionalitat. Ponències d’experts en la matèria, una #etnoconversa i una fira d’experiències sobre narrativa ompliran el MuVaEt. Per a tancar la jornada, “Contes per a una nit d’ànimes”, una vetlada de contes amb la veu dels nostres narradors.
El dimarts 6 de novembre, el mestre i escriptor Miquel Puig descobrirà que s’amaga darrere de la narrativa amb la tertúlia «El simbolisme dels contes».
El dimecres 7 de novembre, la periodista Marta García Aller descobrirà com serà «El fin del mundo tal y como lo conocemos». Mostrarà les pors contemporànies que sorgixen amb els canvis tecnològics i la intel·ligència artificial de l’anomenada revolució industrial 4.0.
L’11 de novembre, l’autor del joc de la Fallera Calavera Enric Aguilar realitzarà una partida-demostració per a ensenyar a jugar a Alakazum!. És un nou joc en què les bruixes més autòctones i altres personatges com el senyor pirotècnic lluiten contra les tradicions nord-americanes com el Halloween o el Black Friday.
Un programa ple de cultura tradicional i de la seua reinvenció, així com de literatura popular i d’adaptacions actuals. L’imaginari valencià de la por pren protagonisme per a valencianitzar eixe Halloween, que encara que no ens agrade, ja hi va arribar fa temps.
http://www.museuvalenciaetnologia.es/ca/espantalapor2018
Cartelera Turia