Cartelera Turia

“ESPANTA LA POR” TORNA AL MUSEU VALENCIÀ D’ETNOLOGIA AMB MOTIU DE LA FESTA DE TOTS SANTS.

Espanta la por és la campanya, creada amb motiu del dia de Tots Sants, per a reivindicar l’imaginari de la por valenciana.

La Biblioteca i el Departament de Didàctica del Museu Valencià d’Etnologia presenten per tercer any consecutiu la campanya «Espanta la por! Per Tots Sants, monstres valencians» amb una programació d’activitats dirigides a públic adult i a l’infantil. L’objectiu principal és reivindicar, pel que fa a Tots Sants, moment molt influït per la festa nord-americana de Halloween, l’existència en l’imaginari valencià de monstres propis com el Butoni, l’Home del Sac, les bruixes, la Tarasca, els donyets o el Drac del Patriarca, així com fomentar la lectura de la literatura popular valenciana on estos personatges són protagonistes de rondalles i de llegendes.

El programa d’activitats comprén tres àmbits:

  1. L’àmbit didàctic compost per tallers dirigits a famílies (en caps de setmana) i escolars on a més de descobrir els mostres de l’imaginari valencià, també es propicia una reflexió al voltant de la por i dels essers fantàstics entre els més menuts. Una por que de vegades ens fa tremolar però que en moltes ocasions es necessària perquè ens fa ser previnguts.

Pel que fa a les escoles, al llarg d’estos anys s’han fet diversos tallers, una exposició sobre els monstres valencians, així com visites guiades, o contacontes amb cançons.  Quasi sempre dirigits a cursos de segón i tercer d’infantil, i primer, segon i tercer de primària. Des de l’any 2016 han participat 1.700 alumnes.

Per al treball en l’aula el Museu proposa el REBOST D’ESPANTA LA POR, una plataforma online on les escoles i les biblioteques poden trobar diferents recursos educatius per treballar amb els xiquets.

Dins d’este treball dirigit als mes menuts, el Museu valencià d’Etnologia ha editat el conte infantil «Marta i la Tarasca» on el protagonista és la bestia festiva del Corpus de València. Este conte es el primer de la Col·lecció Espanta la Por, en la qual cada any es publicara un comte dedicat a un monstre concret.  El conte «Marta i la Tarasca», s’ha editat amb la col·laboració del  CEFIRE específic d’infantil (GVA), i té com a autors a Guillem Furio, Almudena Marin i Sergi Morales. Les il·lustracions han estat realitzades per Joel Miralles.

  1. L’àmbit dels adults. Les pors dels adults es tractaran amb una gran varietat d’activitats (conferències, xerrades, jornades de narracions i oralitat, etc.), i no sols s’analitzarà la por tradicional sinó també les pors contemporànies que hui en dia ens afecten.
  2. El tercer àmbit que ix de les parets del Museu Valencià d’Etnologia i la converteix en una campanya global cap a tot el territori valencià.

Per segon any consecutiu, esta campanya s’oferix a les biblioteques públiques i als museus etnològics locals. Superant l’acceptació del 2017, més de 80 biblioteques valencianes i museus s’han implicat per a desenvolupar el seu propi Espanta la por. A través de les recomanacions lectores i de les animacions a la lectura ajudaran a difondre l’imaginari valencià de la por de nord a sud del territori valencià.

El dia 15 d’octubre a les 13:00 h estan convocats, tant els tècnics dels centres com els regidors de cultura de cada població, a participar en la Trobada de biblioteques i museus Espanta la por amb l’objectiu de compartir experiències i lliurar els materials de la campanya.

La campanya ha sigut inclosa en el Pla Valencià de Foment Lector 2017-2021 ”Llegim, llegim, llegim” de la Subdirecció General del Llibre, Arxius i Biblioteques (Generalitat Valenciana) i compta amb el suport del Col·legi oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV).

La proposta gràfica de la campanya ha estat dissenyada per Andrés Marín Jarque, dissenyador i il·lustrador del Museu Valencià d’Etnologia. Les imatges dels monstres són de Joel Miralles Meneses, alumne de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València (EASD), centre amb el qual el MuVaEt col·labora des de 2017.

En este projecte col·laboren amb el MUVAET, el SARC – Cultura Diputació de València, Subdirecció General del Llibre, Arxius i Biblioteques i Servei de Formació del Professorat – CEFIRE (Generalitat Valenciana), Escola d’Art i Superior de Disseny de València (EASD) i el Col·legi oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV).

Programa d’activitats en el Museu Valencià d’Etnologia

  1. La programació per a menuts ofereix una activitat didàctica per a les famílies els diumenges al matí (del 28 d’octubre a l’11 de novembre) i un programa per a col·legis en horari escolar (des del 23 d’octubre fins al 9 de novembre).

A més, s’inclouen dos activitats per a públic familiar organitzades pel SARC:

“De por” (04/11), un concert per a famílies valentes que no tenen por de descobrir els monstres valencians en les cançons de Dani Miquel.

El teatre infantil “El refugi dels monstres oblidats“, de Rebombori (11/11), on els contes i llegendes valencianes tindran com a protagonistes els donyets, el Drac del Patriarca i l’Home del sac.

  1. La programació per a públic adult es diversifica no sols per a tractar la por tradicional, sinó també les pors contemporànies.

El dijous 18 d’octubre, es presenta #EnVeuAlta el conte «Marta i la Tarasca», il·lustrat per Joel Miralles, amb textos de mestres vinculats al CEFIRE específic d’infantil (GVA). Un àlbum infantil que han de conéixer escoles, biblioteques i famílies.

El divendres 26 d’octubre el concert «Romanços de sang i fetge», tindrà com a protagonistes els crims i els misteris de la tradició oral que es recollien als plecs de cordell. Dani Miquel farà sonar la viola de rodes per a acompanyar estos romanços dirigits a un públic exclusivament adult.

El dissabte 27 d’octubre se celebrarà la «Jornada sobre Etnopoètica i Narració Oral: Som Rondalla». Des de les 9 del matí i al llarg de tot el dia, s’analitzarà l’oralitat tradicional, la seua pervivència i la seua funcionalitat. Ponències d’experts en la matèria, una #etnoconversa i una fira d’experiències sobre narrativa ompliran el MuVaEt. Per a tancar la jornada, “Contes per a una nit d’ànimes”, una vetlada de contes amb la veu dels nostres narradors.

El dimarts 6 de novembre, el mestre i escriptor Miquel Puig descobrirà que s’amaga darrere de la narrativa amb la tertúlia «El simbolisme dels contes».

El dimecres 7 de novembre, la periodista Marta García Aller descobrirà com serà «El fin del mundo tal y como lo conocemos». Mostrarà les pors contemporànies que sorgixen amb els canvis tecnològics i la intel·ligència artificial de l’anomenada revolució industrial 4.0.

L’11 de novembre, l’autor del joc de la Fallera Calavera Enric Aguilar realitzarà una partida-demostració per a ensenyar a jugar a Alakazum!. És un nou joc en què les bruixes més autòctones i altres personatges com el senyor pirotècnic lluiten contra les tradicions nord-americanes com el Halloween o el Black Friday.

Un programa ple de cultura tradicional i de la seua reinvenció, així com de literatura popular i d’adaptacions actuals. L’imaginari valencià de la por pren protagonisme per a valencianitzar eixe Halloween, que encara que no ens agrade, ja hi va arribar fa temps.

http://www.museuvalenciaetnologia.es/ca/espantalapor2018

Cartelera Turia

Dejar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *