ACTUALIDAD

GLOBALITZACIÓ DESPRÉS DEL COVID19

0

PACO TORTOSA: Ja portem quasi 50 dies tancats a casa. I cada vegada amb més contundència, els millors especialistes del món en anàlisis socials i els millors científics metges i biòlegs, confirmen que este virus és conseqüència directa del maltractament al nostre medi ambient. Sembla que la pèrdua de biodiversitat i la ruptura dels ecosistemes que ajuden a mantenir-la,  més la invasió humana de tot el planeta, ens ha ficat en contacte amb tot tipus de virus que viuen al si de la natura entre animals salvatges. I clar, més tard o més prompte n’anava a aparèixer un del que no sabem res, i contra el que no hi ha ni fàrmacs globalment efectius, ni molt menys vacunes. Com si no hi haguera prou en arrasar gran part del ecosistemes del planeta, abocant-nos a una suïcida pèrdua de biodiversitat, ens hem globalitzat més per a mal que per a bé. Una globalització que també ha afectat al medi ambient social. Combinada amb les crisis financeres cícliques del capitalisme depredador, hui el Covid19 ens ha portat a la pèrdua de llocs de treball al nostre país i ens aboca a un futur incert.   Hi ha empreses com Inditex que fabriquen roba a Xina o Bangladesh amb mà d’obra ben barata i que nosaltres paguem a preu d’or a les tendes de tota Europa. Un fet que no puc més que viure amb indignitat i com un insult, sobretot per als treballadors que cobren en aquells països un sous de misèria, per cosir una peça de vestir que després es ven al nostre país a un preu que ells no cobren treballant tot el mes. Tots ho sabem, però la societat no fa res per denunciar i canviar-ho. I em fot observar-ho i patir-ho sense a penes poder fer res per solucionar-ho. I el que és pitjor, tot al servici d’ un capitalisme depredador, cruel i injust . Ara, amb l’aparició del coronavirus, el món s’adona que la globalització no és gratuïta. Sí, fa anys que vivim a un món híper connectat, un món global que evidentment també globalitza els virus. Així que el primer que em ve al pensament és que caldrà canviar el món de dalt a baix si eixim d’esta crisi del coronavirus.

I entre els canvis que vindran està la paradoxa de que l’Espanya “vaciada” és també l’Espanya buida de coronavirus.  A menys gent i més aïllada, menys contagis. Ara, passats 50 dies de confinament, i amb el teletreball, les immobiliàries ja apunten que molta gent vol anar a viure al món rural. No m’estranya, a l’Espanya buida es gaudeix d’un aire net, uns silencis sanadors i una aigua d’una qualitat impensables a les grans ciutats. I com que aquests indrets estan aïllats al bell mig del paradís, el coronavirus tardarà o no hi arribarà, si no el porta la inconsciència de la gent urbana que, com hem vist, fuig de les ciutats cercant eixos espais rurals on pensen que estaran més segurs.

Mentre el virus es passeja pels carrers i places de tot el món, em venen més reflexions. Era precís que la globalització implicara tal crisi per als nostres agricultors i ramaders, a causa de l’entrada de molt de menjar des d’altres països? No haguérem pogut mantindre des de fa dècades una part de l’economia del nostre món rural amb mercats de proximitat, això que anomenen actualment km 0? El nou món  tecnològic i híper connectat del segle XXI, deuria ser compatible amb economies i mercats locals, complementant-se tots dos, i ajudant així a mantindre les nostres tradicions, patrimoni, agricultura tradicional i ramaderia extensiva.

Fàcil és entendre que aquesta crisi planetària de salut, és una part de la crisi ambiental derivada de l’ús que fem del medi ambient del planeta. A veure si després d’esta crisi del coronavirus, deixem de consumir sense parar bens superflus, de viatjar de manera banal, de presumir i admirar a la gent rica o de desplaçar-nos cada dia al treball amb cotxe privat. I sobretot comencem a pensar que el món en el que vivim és complex i amb molts fronts oberts. Més dels que imaginem, amb la qual cosa és ben necessari que la ciutadania prenga consciència de manera global que cal un canvi de model i estil de vida; perquè esta crisi sanitària, si torna a passar, ens trobe vivint en un món més sostenible i digne. Diuen que les crisis serveixen per créixer i ser millors a nivell personal i com a societat. A veure si prenem bona nota. Si és que el canvi climàtic combinat amb el coronavirus no se’ns emporta per davant. Si desapareguem com a espècie, no passarà res, a l’endemà seguiran la resta d’espècies vives animals i vegetals, gaudint d’un medi ambient planetari que no entén res del que estem fent les persones. Ànim, i feu el favor de ser responsables ara quan ens deixen eixir de casa.

 

 

SUSCRÍBETE

 

 

 

ASAMBLEA, de Álex Montoya

Artículo anterior

HUEVO DE COLON: 12 BLASCO, 18 ISA SERRA

Next article

Comentarios

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Número de la semana

Publicidad

Login/Sign up
0
    0
    Carrito Turia
    El carrito está vacíoVolver a la tienda