Cartelera Turia

La Diputació obri la primera mostra de l’Any Sorolla en la Comunitat amb joies de l’etapa de l’artista a Roma

REDACCIÓ: La Diputació se suma als actes commemoratius de l’Any Sorolla i ho fa exposant les grans joies i obres inèdites de l’etapa formativa del pintor valencià, en concret el ‘període romà’ que comprén els anys que va viure a Roma, Florència, Nàpols i Assís com a pensionat de la pròpia Diputació. El Saló de Respecte del Palau dels Scala, en plaça Manises, acollirà la primera mostra de l’Any Sorolla a la Comunitat fins al pròxim 2 de juliol, amb visites gratuïtes els caps de setmana i festius de 10 a 14 i de 16 a 20 hores.

Des de ‘El crit del Palleter’, obra amb la qual Joaquín Sorolla va guanyar la pensió de pintura de la Diputació als seus 21 anys, fins a ‘El Pare Jofré defensant a un boig’, l’oli que va pintar a Assís en 1887 com a fermall al mecenatge de la institució provincial, l’exposició recorre un període essencial en la trajectòria creativa de l’artista, amb les seues vivències en terres italianes, les anotacions, les notes de color, les fonts d’inspiració dels grans clàssics i, per descomptat, les obres.

Entre la producció pictòrica, una vintena de peces propietat de la Diputació, entregades per l’artista durant el seu període romà, al costat de treballs de la mateixa etapa no entregats a la institució i conservats pel Museu Sorolla de Madrid, una obra prestada per la Fundació BBVA i dos dibuixos originals cedits per l’Ajuntament de Requena. Originals de gran valor que il·lustren la producció d’un jove Sorolla i que es funden amb recreacions escenogràfiques de la Roma i la València que va viure i va pintar l’artista, des de l’Acadèmia de Sant Carles a l’Acadèmia d’España a Roma i la de San Lucas, el Caffè Greco i la Via Margutta, on se situaven els tallers de la colònia espanyola a Roma.

Una mostra molt didàctica

Rafael Gil Salinas és catedràtic d’Història de l’Art per la Universitat i comissari d’una exposició “molt didàctica” en la qual podem descobrir les inquietuds del pintor en els seus inicis, els esforços de la Diputació per fer-li complir els requisits de la pensió i les primeres obres mestres de Sorolla. Els traços inicials de la trajectòria d’un pintor etern es combinen amb els documents i objectes que estimulen la curiositat pel geni, des de la seua partida baptismal fins a la lletra ‘J’ amb la qual signava la seua producció anònima, el títol de pensionat a Roma i la carta del seu futur sogre, el fotògraf Antonio García, justificant el retard en els enviaments de l’artista a la Diputació.

La mostra és una immersió en l’univers Sorolla des que aconseguix la pensió fins que finalitza els seus estudis a l’estranger amb l’ajuda de la Diputació. Sabien que va tindre 12 hores per a dibuixar l’esbós del quadre del Palleter amb el qual guanyaria el mecenatge provincial? O que algunes de les obres que va entregar a la institució, cas del nu femení de la seua acadèmia del natural, van generar polèmica per la talla moral de la pintura? O que cobrava 3.000 pessetes a l’any com a beneficiari de la pensió?

Són algunes de les curiositats que exhibix la improvisada pinacoteca Sorolla en què s’ha convertit el Saló de Respecta de la Diputació, que per tercera vegada en la història, l’anterior en 1965, exposa el llegat del pintor durant la seua etapa de pensionat. “Són peces que ens mostren l’evolució de Joaquín Sorolla en uns anys molt importants de la seua carrera, ja que estava aprenent les principals línies de creació artística internacionals”, explica el comissari Rafael Gil.

La Diputació obri la primera mostra de l’Any Sorolla en la Comunitat amb joies de l’etapa de l’artista a Roma

PROGRAMA DE FALLAS 2023

Dejar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *