Nou Dansa, Ladyfunta, Vicente Arlandis o Pete Lala, entre els noms locals que protagonitzaran una temporada amb diverses estrenes absolutes
Pel que fa a les presències nacionals i internacionals, no faltaran artistes del calibre de Xavier Bobés, Los Enemigos, Thomas Noone, La Intrusa o Ayelen Parolin
En un dels moments de més incertesa per a les arts escèniques, La Mutant reforça la seua aposta pels creadors valencians i nacionals. L’espai municipal ha presentat hui la seua nova programació amb la convicció que, ara més que mai, ha de ser una plataforma d’exhibició per als nostres artistes, i en especial per als locals. Sense anar més lluny, de la trentena aproximada de propostes que configuraran la temporada de La Mutant fins a finals de juny, més de la meitat tenen segell valencià o compten amb una presència important de professionals de la Comunitat.
Durant la trobada amb els mitjans que ha tingut lloc este migdia a l’Ajuntament, la coordinadora artística de la sala, Marta Banyuls, ha destacat que la programació “abasta les tendències de creació contemporània en arts vives, dansa, circ i música”. Al costat d’ella es trobava la regidora d’Acció Cultural, Maite Ibáñez, per a qui la nova programació “suposa un gran suport i visibilitat a nous projectes valencians i també per a altres integrats en el marc interdisciplinari i d’arts vives que definix a La Mutant”.
El valor de la creació autòctona i estrenes absolutes
La temporada de la Mutant va arrancar el passat 8 de gener, tot just nou dies després de la representació que tancava l’etapa anterior. Una circumstància que evidenciava la necessitat de recuperar el temps perdut durant el confinament, d’una banda, i de donar cabuda al major nombre possible de propostes de diferents gèneres i procedències, de l’altra. Una idea esta última on l’escena valenciana havia de cobrar especial rellevància, com a mostra del suport incondicional de la regidoria i els teatres municipals a un sector enormement castigat per la pandèmia. De fet, dos dels tres espectacles acollits per La Mutant durant el mes de gener pertanyien a artistes i companyies autòctones, i el que tancarà la programació del mes este mateix cap de setmana, la performance Cuerpo gozoso se eleva ligero (dies 29 i 30), por la signatura de l’alacantí Vicente Arlandis, qui entre el 9 i l’11 d’abril també estrenarà a la sala el seu últim projecte escènic, La inutilidad de la H.
Esta disciplina, on es combinen elements d’arts i camps diversos des d’una perspectiva avantguardista, és especialment identificativa de la filosofia de La Mutant. Alguns dels seus exponents durant la nova temporada seran la peça Bailar al sonido (26 i 27 de març), de la coreògrafa Sandra Gómez, o les cites performatives i d’investigació AcciónLab (15 i 16 de maig i 19 i 20 de juny) i AHORA Festival d’Arts Vives (del 24 al 27 de juny), ambdues organitzades per col·lectius pertanyents a la ciutat de València. Per la seua banda, la dansa local estarà representada per companyies com Ladyfunta, encarregada de posar en escena La rebel·lío de les papallones o la primavera que les va parir (4 i 5 de juny), o Nou Dansa, que el 16 i 17 d’abril portarà a la sala l’estrena absoluta de Fake Life, una reflexión sobre l’existència impersonal de molts jóvens que viuen lligats als seus telèfons mòbils, dins del Festival Dansa València.
Les actuacions de músics i formacions valencianes tornaran a tindre un paper destacat en la nova temporada de La Mutant, amb ofertes tan diverses com el quintet de jazz encapçalat pel saxofonista Manolo Valls (25 de març, Premi Carles Santos al millor disc d’este gènere), la barreja de pop, funk, R & B i hip-hop del grup Pete Lala (22 d’abril) o la música d’arrels tradicionals del trio Marala (6 de maig), la integrant del qual Sandra Monfort és natural de Pedreguer. A més, el 23 de maig i el 6 de juny es celebraran les Berlín Series, dues sessions de música experimental inspirades en les noves tendències berlineses i organitzades per la plataforma Diàleg Obert, amb seu al barri del Cabanyal.
Finalment, dues seran les propostes de tipus audiovisual que passaran pel teatre estos pròxims mesos: el festival de sèries LABdeseries (20 i 21 d’abril), que portarà a La Mutant col·loquis i projeccions de les millors ficcions televisives, i el cicle de cinema El terror de ser mujer (5 i 6 de març), una mirada al paper de la dona en el cinema de terror coordinada pel duo cinèfil Bloody Girls.
Referents nacionals i internacionals de l’escena alternativa
A més de l’àmplia representació valenciana, la sala de Joan Verdeguer comptarà en la seua programació amb alguns dels artistes i companyies més importants de l’escena alternativa nacional. Al febrer, dos reconeguts creadors barcelonins portaran fins a la sala els seus espectacles més recents: d’una banda, Xavier Bobés proposarà a Corpus (dies 12 i 13) un diàleg entre l’art teatral i l’escultòric reservat únicament per a 25 espectadors; per una altra, Quim Girón, al capdavant de la formació Animal Religion, oferirà la seua particular interpretació del món del circ en Ahir (dies 19 i 20). Finalment, també al febrer, els gallecs Matarile posaran en escena Daimon y la jodida lógica (dies 26 i 27), un muntatge de gran format on la dansa conviu amb la música en directe.
Ja al març, la parella artística formada per Laida Azkona i Txalo Toloza portaran des de Navarra Teatro Amazonas. El delirio más grande del mundo (dies 12 i 13), una nova entrega del seu projecte performatiu sobre el colonialisme actual, i la setmana següent la mítica banda de rock madrilenya Los Enemigos presentarà en viu el seu últim LP Bestieza (dia 20). El 30 d’abril i l’1 de maig, i relacionat amb la celebració del Dia Internacional de la Dansa, la companyia catalana La Intrusa (Premi Nacional de Dansa 2015) oferirà en It’s a Wrap una reflexió sobre el concepte de final amb homenatges al cinema d’Stanley Kubrick, i el 28 de maig el malagueny Alberto Cortés presentarà amb El ardor un poema teatral sobre societat i revolució. Finalment, els lleonesos Nilo Gallego i Chus Domínguez, integrants del col·lectiu experimental Orquestina de Pigmeos, representaran en Brilliant Corners (25 i 26 de juny) el seu particular rodatge cinematogràfic en una peça que també combina música i performance.
A més, per La Mutant passaran estos mesos prestigiosos artistes del circuit internacional, com el britànic establert a Barcelona Thomas Noone i el seu aclamat monòleg ballat After the Party (7 i 8 de maig), on conversa amb un alter ego amb forma de titella i per el qual va ser finalista als Premis Max 2019, o l’argentina resident a Bèlgica Ayelet Parolin, que l’11 de juny visitarà la sala amb un doble espectacle de dansa, Wherever the Music Takes You II i With.
Un espai dedicat a la formació i el públic
Dins de les activitats AL VOLTANT DE…, la sala acollirà sessions on es fomente la trobada amb els professionals i els creadors. Destaquen, per exemple, les trobades formatives s’Ayelen Parolin, Thomas Noone, Azkona & Toloza, Quin Girón (Animal Religion), i Virginia García i Damián Muñoz (La Intrusa).Al mateix temps, quan la situació epidemiològica ho torne a permetre, es reprendran les trobades amb el públic i els artistes després de les funcions.