Cartelera Turia

La Universitat de València celebra l’Any Berlanga amb la tornada a la presencialitat en ‘Nits de Cinema’

  • Juntament amb l’Institut Valencià de Cultura, organitza un cicle dedicat al cineasta valencià en el centenari del seu naixement
  • Per primera vegada, es convidarà els directors i directores perquè presenten els seus documentals a través del cicle ‘Les fronteres de la ficció’ 

Entre el 13 i el 23 de juliol, l’Aula de Cinema de la Universitat de València  organitza ‘Nits de Cinema’ al Claustre del Centre Cultural La Nau. Després de l’edició passada, que es va desenvolupar en línia per la situació sanitària derivada de la pandèmia, enguany la Universitat de València  celebra l’Any Berlanga amb la tornada a la presencialitat d’aquesta cita estival. Totes les projeccions començaran a les 22 hores i estaran precedides d’una presentació breu i un col·loqui posterior.

‘Nits de Cinema’ és una proposta cultural, a l’aire lliure, que combina el caràcter lúdic amb el rigor i la qualitat de la programació i que s’ha consolidat com una trobada anual  ineludible per als i les diletants del seté art. Com en edicions anteriors, la programació inclou dos cicles, un d’ells dedicat al mític director de cinema Luis García Berlanga, de qui es compleix enguany el centenari del seu naixement, i que està organitzat juntament amb La Filmoteca de l’Institut  Valencià de Cultura. I a més s’organitzarà un cicle de cinema documental que comptarà, per primera vegada, amb la presència dels directors i directores de les cintes. Cada nit a La Nau, els creadors i creadores presentaran les seues pel·lícules davant el públic. Les entrades, a un preu simbòlic de dos euros, poden adquirir-se ja a través d’aquest enllaç (a partir d’aquesta vesprada): https://www.latenda.es/va/events.

La programació d’enguany s’ha presentat en una roda de premsa celebrada aquest matí a La Nau, i ha comptat amb les intervencions d’Adela Cortijo, directora del Servei de Cultura Universitària; José Luis Moreno Maicas, director adjunt d’Audiovisuals i Cinematografia de l’Institut  Valencià de Cultura, i Áurea Ortiz, directora de l’Aula de Cinema de la Universitat de València.

El primer cicle, ‘Les fronteres de la ficció’, pretén demostrar dues coses, la relació del cinema amb la realitat, la qual està fora de qualsevol categoria i imposició, i la vitalitat i la bellesa de cert tipus de cinema —en aquest cas espanyol i amb forta presència de produccions valencianes— fet amb llibertat i al marge d’interessos comercials. Un viatge al gènere documental acompanyat per col·loquis, previs als films, amb les autores i autors de les obres.

El dimarts 13 de juliol el cicle començarà amb My Mexican Bretzel, dirigit per Nuria Giménez Lorang. Aquest documental, guardonat en els premis Gaudí i Feroz (2020), a més d’estar nominat als Goya, és un diari íntim d’una dona de classe acomodada il·lustrat per les filmacions casolanes del seu marit, un ric industrial, entre els anys 40 i 60 del segle passat. La directora oferirà una conferència aquest mateix dia, a les 19.30 hores a l’Aula Magna, acompanyada de la també cineasta Carolina Astudillo, directora d’Ainoha, yo no soy esa. Ambdues mantindran un diàleg al voltant dels seus processos creatius moderat per Áurea Ortiz.  L’assistència a la conferència és gratuïta i requereix inscripció: https://www.latenda.es/va/events.

El cicle prosseguirà el dimecres 14 de juliol amb Ainhoa, yo no soy esa, de Carolina Astudillo, una crònica alternativa a la història oficial d’Espanya dels noranta narrada a través dels diaris, enregistraments i fotografies de vida una dona que resulta ser molt diferent de la que van conèixer els seus familiars i amics.

Lobster Soup, dels valencians Pepe Andreu i Rafa Molés, que es projectarà el dijous 15 de juliol, relata la història dels germans Krilli i Alli i la seua famosa sopa de llagosta. Una comèdia deliciosa, amb ingredients dolços, picants i melancòlics, sobre l’ànima humana i la vida en comunitat que s’acaba convertint en una radiografia de la decadència consumista del món occidental.

El cicle continuarà amb The Mystery  of the Pink Flamingo, de Javier Polo, el divendres 16 de juliol. Amb aquest primer llargmetratge, Polo aborda la relació de Rigo Pex, un excèntric enginyer de so, amb el fenomen Pink Flamingo: l’impacte d’aquests ocells roses en la nostra societat, que el portarà a viatjar als Estats Units. El documental va estar nominat als premis Gaudí.

El cicle conclourà amb Letters to Paul Morrissey (Armand Rovira) el diumenge 18 de juliol. Cinc històries, aparentment independents, que guarden entre si una curiosa relació: Paul Morrissey, col·laborador de la Factory d’Andy Warhol. Drogues, vampirisme, crisis existencials i melodies d’un altre temps marquen les vides de diversos personatges: un sex symbol del cinema underground, dos amants maleïts, un home cercant la seua salvació, una actriu sense èxit i una japonesa amb una misteriosa malaltia.

Berlanga i la comèdia, en ‘Nits de Cinema’

‘Nits de Cinema’ s’unirà enguany a les commemoracions per l’Any Berlanga a través del cicle ‘Berlanga i la comèdia’, una programació que inclourà la projecció de l’anomenada Trilogia Nacional, que tractarà de plantejar la relació de l’obra del cineasta amb altres pel·lícules, dins d’un cicle major realitzat en col·laboració amb La Filmoteca de l’Institut  Valencià de Cultura.

La pel·lícula encarregada d’inaugurar el cicle, el dilluns 19 de juliol, és Atraco a las tres (José María Forqué), la inoblidable història de Galindo i els seus companys, que tracen un pla minuciós per a atracar la sucursal del banc on treballen. Presentació i col·loqui a càrrec de la gestora cultural Clara Gorria.

El dimarts 20 de juliol es projectarà La marrana (José Luis Cuerda), una visió esperpèntica i a la contra dels fastos de la celebració de l’Espanya de 1992, aquella del Cinquè Centenari, l’Olimpíada i l’Expo de Sevilla. El seu protagonista, Bartolomé Gutiérrez, torna a Espanya després de tres anys de captivitat a Tunísia i es proposa agrair al seu oncle, presumpte abat d’un monestir, que l’haja alliberat. Presentació i col·loqui a càrrec de les prescriptores cinematogràfiques Las Entendidas.

El dimecres 21 de juliol La escopeta nacional inaugurarà la Trilogia Nacional de Luis García Berlanga a La Nau. Situacions absurdes i demencials componen aquesta pel·lícula protagonitzada per un fabricant català de porters electrònics, que viatja a Madrid acompanyat pel seu amant per assistir a una cacera, en què tractarà de relacionar-se amb l’alta societat per promocionar el seu negoci a la finca del marquès de Leguineche. Presentació i col·loqui a càrrec del crític de cinema i sèries Enric Albero.

El dijous 22 de juliol tornaran els Leguineche amb Patrimoni nacional, la segona pel·lícula de la saga. En acabar el règim franquista, el marquès de Leguineche  torna al seu palau de Madrid. Després de trenta anys d’exili voluntari en la seua finca Los Tejadillos, té el propòsit d’acostar-se al rei i poder reprendre l’ostentació i la vida cortesana d’abans, però els intents per arribar fins a la Casa Reial no seran tan fàcils, i així es creen situacions absurdes entre els curiosos personatges que componen la família del vell marquès. Presentació i col·loqui a càrrec de l’escriptor i crític de cinema Ramón Alfonso.

El divendres 23 de juliol es tanca la saga i el cicle berlanguià amb Nacional III. Després de veure’s obligat a vendre el seu palau, el marquès de Leguineche  es trasllada a un pis amb el seu fill Luis José, els seus fidels servents i el Pare Calvo. Quan el sogre de Luis José mor i deixa tota la seua fortuna a Chus, la nora del marquès, els Leguineche van a Extremadura per assistir als funerals i propiciar la reconciliació de la parella. Aconseguit aquest propòsit, el matrimoni ven totes les propietats i torna a Madrid. Comença llavors una odissea per a evadir el pagament d’impostos. Presentació i col·loqui a càrrec de Cinestesia Podcast.

La Universitat de València celebra l’Any Berlanga amb la tornada a la presencialitat en ‘Nits de Cinema’

VALENCIA VIBRA AL SON DEL JAZZ

Dejar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *