- L’acte ha comptat amb la presència de la rectora de la Universitat, Mª Vicenta Mestre, el president de la Generalitat Ximo Puig, l’exministra Rosa Conde, representants de la família Alborch, la Medalla de la UV Isabel Morant i de membres de la Facultat de Dret.
- Els participants han destacat ‘la seua lluita per la igualtat, la llibertat, el feminisme i el compromís social i polític durant tota la seua vida’.
- Carmen Alborch va ser la primera dona degana de la Facultat de Dret, a més de rebre la Medalla de la UV i l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana.
La Universitat de València ha celebrat a l’antiga Facultat de Dret (actual Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació) un acte d’homenatge en record de la professora Carmen Alborch. L’acte ha comptat amb intervencions musicals i talls de veu de la pròpia Carmen Alborch.
Al seu discurs, la rectora Mª Vicenta Mestre ha destacat ‘l’estima mútua, la de la Universitat per Carmen, i la de Carmen per la Universitat. ‘Vull agrair a la família Alborch Bataller la seua generositat en cedir a la Universitat de València la biblioteca personal de Carmen Alborch’. ‘Una dona lluitadora, compromesa, optimista i amb il·lusió pel futur; que Carmen siga un exemple per a totes i tots’, ha asseverat Mestre.
El president Ximo Puig ha agraït a la Universitat ‘aquest sentit homenatge ple de raó i sentiment’. A més, Puig ha destacat que ‘Carmen Alborch sempre ha estat una constant d’avantguarda, avançada al seu temps, representant els principis de llibertat i igualtat. Els llocs pels quals va passar van ser millors quan es va ser ‘.
El germà de Carmen Alborch, Rafael, ha agraït a la Universitat el tracte que sempre va rebre Carme, ‘tant en els seus inicis com a degana de la Facultat de Dret com en els seus últims anys en rebre la Medalla de la institució’. Rafael Alborch ha volgut remarcar que ‘sé del respecte i l’estima que la Universitat li va tenir sempre a Carmen, que sapigueu que va ser mutu, perquè sempre va considerar a la Universitat casa’.
‘Una faceta de la vida de Carmen que poc s’esmenta és que era una dona intel·lectual, que va aconseguir un estatus d’autoritat en l’opinió pública’ ha afirmat l’exministra Rosa Conde. ‘Carmen va sentir un entusiasme immens de passar els seus últims anys com a professora honorària de la Facultat de Dret de la Universitat, perquè considerava a la Universitat el seu lloc, el seu refugi, el seu ancoratge‘, ha asseverat l’exministra.
En les seues paraules, la Medalla de la Universitat, Isabel Morant, ha recordat que ‘el feminisme va ser un valor que sempre va acompanyar a Carmen Alborch en totes les seues facetes de la seua vida, tant personal com professionalment’. I parafrasejant el cantant Raimon, ha destacat: ‘sempre guardarem el teu record amb l’esperança de viure més lliures i en pau’.
Carmen Alborch
Carmen Alborch Bataller (Castelló de Rugat, 1947) era llicenciada i doctora en Dret, amb premi extraordinari de Doctorat. Va ser professora ajudant, adjunta i titular del Departament de Dret Mercantil “Manuel Broseta Pont” de la Universitat de València. Alborch va ser la primera dona degana de la Facultat de Dret, una de les facultats més antigues de la Universitat de València, fundada el 1499.
Carmen Alborch també va destacar com a gestora pública. Va ser directora general de Cultura i directora dels instituts culturals de la Generalitat Valenciana, directora-gerent de l’Institut Valencià d’Arts Escèniques, Cinematografia i Música i, posteriorment, de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) fins al seu nomenament com a ministra de Cultura.
Posteriorment va ser portaveu del grup municipal socialista en l’Ajuntament de València, així com diputada i senadora per València, i va ocupar la Presidència de la Comissió de Control de RTVE i de la Comissió dels Drets de la Dona i d’Igualtat d’Oportunitats.
També va ser patrona de les fundacions Montemadrid i Bancaixa, patrona d’honor del Teatro Real, membre de la comissió del bicentenari de creació del Museo del Prado i presidenta del Consell Nacional d’Igualtat del PSPV-PSOE.
Cartelera Turia