L’Institut Valencià de Cultura presenta per primera vegada a La Filmoteca un cicle de cinema ucraïnés, que s’inicia amb la projecció, el dijous 13 de desembre a les 20 hores, de ‘Black Level’ (2017), de Valentyn Vasyanovych.
Abans de la projecció, el cicle serà presentat al públic de La Filmoteca per Serhiy Peretin, subdirector de l’Agència Estatal del Cinema d’Ucraïna; Oles Yanchuk, president de la Unió de Cineastes d’Ucraïna i director de ‘The Secret Diary of Symon Petliura’; Liudmyla Serebrenikova, directora i crítica de cinema, membre de l’Acadèmia de Cinema d’Ucraïna, i Oksana Dramaretska, cònsol general d’Ucraïna a Barcelona.
‘Black Level’ explica la història d’un fotògraf de bodes en plena crisi de maduresa i amb problemes familiars greus. És una pel·lícula sense diàlegs que va guanyar el premi FIPRESCI en el Festival de Cinema de Odessa. El jurat del premi va destacar que «les imatges, els sons, la coreografia, l’arquitectura, les petites trames i l’expressió dels rostres són més eloqüents que les paraules; cada imatge podria emmarcar-se i penjar-se en una paret”.
Conformat per sis llargmetratges, el cicle es presenta en La Filmoteca gràcies a la col·laboració de l’Agència Estatal del Cinema d’Ucraïna, la Fundació Dveri, l’associació “Institut 9 de Maig” i el Consolat General d’Ucraïna a Barcelona.
En el mes de desembre també es podran veure pel·lícules de contingut històric, social i polític com el documental ‘The War of Quimeras’, d’Anastasia i Maria Starozhytska; ‘The Secret Diary of Symon Petliura’ (2018), sobre la història de l’efímera República Popular Ucraïnesa; i ‘The Strayed’ (2017). d’Arkady Nepytaliuk.
Al gener, la mostra es tancarà amb dos títols clau del cinema ucraïnés dels setanta: ‘The Lost Letter’ (1972), de Boris Ivchenko, tragicomèdia musical inspirada en un relat de Gogol que narra el viatge de dos cosacs a Petersburg; i ‘Babylon XX’ (1979), d’Ivan Mykolaychuk, sobre la vida d’un poblet ucraïnés durant la Revolució russa.