L’Escalante Centre d’Arts Escèniques alça el teló d’una temporada especial. El teatre de la Diputació de València consolidarà la seua programació augmentant els espectacles respecte al curs passat, l’any marcat per la pandèmia, i ampliant també el nombre de produccions pròpies.
Així ho han explicat la diputada delegada de Teatres, Glòria Tello; i Marylène Albentosa, coordinadora artística del centre, durant la celebració d’inici de temporada que ha tingut lloc al Teatre Principal. «Som una de les poques diputacions que té una delegació de teatres, amb la missió de dialogar i ajudar el sector, d’oferir qualitat al públic i de garantir l’accés a la ciutadania a la cultura, entenent esta com aquell bé de primera necessitat que tant ens aporta», ha introduït Tello.
Eixa tasca es reflecteix en l’increment de l’exhibició. Enguany l’Escalante presenta 31 espectacles, recuperant espai per a les arts escèniques després del curs ferit per la pandèmia, en què es van representar 23 obres. Més de la meitat de les produccions han sigut creades per companyies valencianes i també més de la meitat compten amb presència de dones en rols de direcció i autoria, segons ha explicat la delegada de Teatres, plasmant el compromís del centre amb la igualtat.
D’altra banda, la marca Ecalante serà també potenciada amb una major participació i implicació del centre amb les companyies, incrementant el nombre de produccions pròpies. Albentosa ha incidit en la mirada multidisciplinària i de teatre de valors dels espectacles que portaran el segell del teatre de la Diputació: «Hem impulsat la creació de tres espectacles i dos d’ells ens acosten a territoris nous: el teatre de carrer i la màgia». Eixes creacions són La màquina de Rube Goldberg, obra de Nacho Diago que aproxima el teatre a la màgia; Xafar la gespa, creació de la companyia La Negra que traslladarà al públic al jardí del MuVIM; i El xiquet que volia una falda escocesa, escrita per Adrián Novella amb Bullanga Teatre, premi de Teatre Infantil Escalante al 2017.
A estos títols s’afegiran dos estrenes absolutes més durant el curs: 128 batecs per minut, musical produït per d’Albena Teatre i la versió de sala de Migrare, de la Companyia Maduixa Teatre. Juntament amb estes novetats, retornaran a l’escenari tres celebrats espectacles amb la firma Escalante: Lluna, de L’Horta Teatre; Rebel·lió, de La Teta Calva; i Yolo, creació de circ de Lucas Escobedo encarregada d’obrir la temporada al Principal. «A més, som un projecte provincial, i amb la intenció d’arribar a les nostres comarques tindrem en gira dos produccions pròpies: Lluna i Cremallera», ha apuntat la delegada de Teatres.
La marca Escalante: risc, reflexió i emoció per al públic més jove
«Ens relacionem amb un públic molt especial: l’infantil i juvenil. Això marca la nostra vocació com a gestores: formar futures generacions d’espectadores i espectadors crítics que estimen el teatre», ha recordat Tello. Una de les primeres mostres d’esta afirmació és Prometeu, espectacle de l’Agrupación Señor Serrano que barreja mitologia i actualitat, dialoga amb els xiquets i xiquetes sobre el bé i el mal i, a més, deixa els pares fora del teatre. L’esperit de l’Escalante també estarà present en obres com Las Cotton, d’Anita Maravillas i inspirada en la lluita de dones obreres; Hamila, creació de Gabi Ochoa que reflexiona sobre la pèrdua i el dol quan eres una xiqueta; o Soc una nou, de Ramón Molins amb Zum-Zum Teatre, la història d’un xiquet refugiat que cau al jardí d’una casa.
La temporada comença amb un conte de titelles d’ànima somiadora, Kalek, creat per la companyia El Retablo; i amb titelles es qüestionarà l’amor romàntic en Núvol núvol, de Periferia Teatro. També es podrà veure l’espectacle de dansa Trànsit, creat per Cocinando Danza. I es presentarà la col·laboració amb Russafa Escènica, amb Lo pequeño, un espectacle de Cris Blanco, Jorge Dutor i Guillem Mont de Palol que s’estrenarà la pròxima setmana.
Els cicles Escalante
El centre manté l’aposta pel teatre juvenil amb el cicle Escena Jove, que presenta quatre espectacles. A l’octubre estrenarà a València Ulloa, de La Joven Compañía i amb un text d’Irma Cuesta que revisita una obra clau d’Emilia Pardo Bazán, actualitzant el seu escenari als moments precedents a una rave. A novembre serà el torn per a El perro (mutante) de Lope de Vega, obra d’Emma Lobo que barreja el segle d’or amb el rap, i a desembre pujarà a l’escenari L’abraçada dels cucs, de Cactus Teatre i amb un text de Paula Llorens que proposa una amistat entre dos generacions antagòniques. El curs juvenil finalitzarà la citada Migrare de Maduixa Teatre, una història de la lluita dels migrants contra prejudicis i altres fronteres.
Per altra banda l’hivern continuarà alçant el teló el Nadal a l’Escalante, al Teatre Principal, enguany amb un convidat especial: durant eixes setmanes el públic trobarà a l’entrada del teatre una la instal·lació A pie que barreja música, dibuix i robòtica, obra de José Antonio Portillo estrenada en el festival Temporada Alta. A més, el cicle comptarà amb Dani Miquel; la producció de música i circ Creatura, de Lapso Producciones i Malabart; i la Compañía Manolo Alcántara portarà teatre visual i música en directe amb Déjà Vu.
Continua en la sala Matilde Salvador el cicle Teatre de la Memòria, on es presentaran cinc obres, dos d’elles de creació valenciana: Atocha, el revés de la luz, d’INK Producciones; Conservando memoria, d’El Patio Teatro; Maletes de terra, de Visitants i La Medusa, premi de les Arts Escèniques Valencianes al millor espectacle de carrer; Ciudad de escarcha, de la companyia Crit; i Mauthausen. La voz de mi abuelo, de Trajín Teatro.