Cartelera Turia

PER MOLT QUE BUFE EL VENT, NO S’APAGUEN LES ESTRELES

El títol d’aquest article és una dita de la cultura popular valenciana que és tota una declaració d’intencions: amb una actuació col·lectiva, decidida i ben fonamentada, no ens deixem impressionar per les adversitats ni per les amenaces. I d’això tracta la gira del músic i activista, Xavi Sarrià, que ja ha fet sold out als concerts del Teatre Principal de València els dies 29 i 30 d’abril. Un projecte que naix arran de la gran acollida que va tindre la cançóNo s’apaguen les estreles’, banda sonora de la pel·lícula ‘La mort de Guillem’, que narra la història de l’assassinat de Guillem Agulló i el sofriment, la dignitat i la lluita de la seua família durant la recerca de la veritat. La composició musical, creada per Xavi, viatja als orígens populars valencians per a reivindicar que existeix una cadena inesgotable de savieses i resistències. Un emotiu cant a la perseverança mantinguda, en temps foscos, des de les bases socials i establint un paral·lelisme amb el moment actual de crisi sanitària que comporta greus conseqüències socials i econòmiques i on es fan necessàries les experiències d’homes i dones resilients que ens injecten la vacuna de l’autoestima. Xavi va pensar en il·lustrar amb imatges els protagonistes de les deu històries que apareixen en la cançó, i amb el periodista David Segarra (autor del reportatge multipremiat i traduït a diverses llengües ‘Per molt que bufe el vent’ que relata les lluites per l’horta i l’emergència climàtica) va nàixer la idea de fer el documental amb la realització de Víctor Serna i la música de Míriam Encinas.


D’aquesta manera han creat un espectacle especial i únic. Un concert-audiovisual (amb la projecció de fragments del film) que  explica el mateix relat en tres actes. En el primer, es mostra la bellesa i la duresa de la gent que treballa i lluita; en el segon, veiem les  opressions, les resistències i les lluites a les que ens hem d’enfrontar encara hui en dia; i en el tercer, comprovem com s’ha aprés a superar tots els entrebancs  amb l’acció, la solidaritat, el coratge i la cooperació que ens fan créixer com a persones.

En la gira ‘No s’apaguen les estreles’ pugen a l’escenari bons músics com Diego Barberà al baix, Xiomara Abello a la guitarra i la veu, Hector Peropadre als llaüts i dolçaina o Key Day a la veu. Ells i elles aporten les sonoritats i les instrumentacions mediterrànies al servei d’un repertori que ha sigut elaborat  per Xavi Sarrià durant més de dues dècades en solitari o amb la banda Obrint pas.

Cultura, treball i memòria, són els tres eixos del documental i del concert on es recuperen històries de valentia i renaixement contades pels mateixos protagonistes: Vicent Torrent, cofundador d’Al Tall i creador de la Fonoteca de música popular tradicional. Betlem Agulló, qui ha defensat i difós la memòria del seu germà Guillem. Pep Gimeno i Ahmed Touzani, que han recuperat cants populars i les arrels comunes mediterrànies. Roser Santolària, pionera de l’ensenyament democràtic, participatiu i en valencià. Mireia Vidal, defensora de l’horta i dels drets dels llauradors. Maria Navarro, presidenta de l’associació de familiars d’afusellats a la fossa 126 de Paterna. Joan Benages, qui va nàixer a un mas, va haver d’anar-se’n a la ciutat i ha tornat. Elena Solanas, rescatadora de la memòria del guerriller La Pastora i Hèctor Vidal, pilotari professional i mestre de pilota valenciana.

Un viatge de nord a sud, de la costa a l’interior del territori valencià on es mostra la cultura com l’únic far possible en temps de turbulències i confusions.

PER MOLT QUE BUFE EL VENT, NO S’APAGUEN LES ESTRELES

ANTES DEL AMANECER “No tengo sitio”

Dejar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *