GASTRONOMÍA

PER FI! PRESENTACIÓ DEL PRIMER PLA VALENCIÀ DE LA PRODUCCIÓ ECOLÒGICA

0

Fa uns dies es va presentar a Alzira el I Pla Valencià de la Producció Ecològica. Dit aixina pot semblar un pla més dels que es presenten de tant en tant per part dels governs. Però no, amics i amigues lectors de la Turia, aquest Pla és alguna cosa més. Començaré per una pregunta retòrica: per què no es va presentar aquesta pla fa 15, 10 o 5 anys? La resposta és ben fàcil de respondre. Perquè al govern anterior del PP l’interessava el tema de l’agricultura ecològica el mateix que a mi m’interessen les corregudes de bous, és a dir res! O siga, que el País Valencià era i es un dels territoris de l’estat on més productors hi ha i més terres dediquem a treballar la terra de manera respectuosa, i hem hagut d’esperar a aquest any 2016 per escoltar per part d’un President de la Generalitat (Ximo Puig) i d’una Vicepresidenta (Mónica Oltra), paraules a favor de l’agricultura ecològica, amb un rigor inimaginable en boca dels polítics anteriors. Les darreres paraules de la Mónica em varen emocionar de debò.

Per l’escenari del saló de la casa de la cultura d’Alzira a partir de les 9:30 del matí, varen desfilar, a més del president, vicepresidenta i la Consellera d’Agricultura Elena Cebrián (filla de Rafa Cebrián, un dels veterans de l’excursionisme valencià i bon amic meu), un bon grapat de professionals, tècnics i polítics (com l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez), vinculats al món de la producció ecològica.

Es notava que l’acte havia estat preparat amb temps, ganes i il·lusió. A l’escenari pujaren polítics i tècnics representats dels governs d’Andalusia (on ja van pel III Pla d’Agricultura Ecològica), Navarra, País Basc i del Ministeri d’Agricultura. Per molt que el més esperat era la presentació del pla valencià, el qual va anar a càrrec de la Directora General de Desenvolupament Rural, Maria Teresa Cháfer; de la Cap de servei de Producció Ecològica, Isabel Gomis i dels tècnics que més han bregat els darrers mesos per fer-lo possible, els meus amics Pep Roselló (fill de Carcaixent) i Alfons Domínguez (fill d’Alzira).

Molt emotius, agradables i encoratjadors varen estar David Casino, atleta professional i cinc cops medallista olímpic, qui va afirmar que tan sols consumeix productes ecològics; o Víctor Uso, el nutricionista del Villarreal C.F. qui ens confessà que el rendiment dels seus jugadors es manté només amb aliments biològics, mentre que el conegut escriptor i també productor ecològic Mariano Bueno, meravellà i consciencià a molts de les virtuts dels aliments lliures de productes fitosanitaris i plaguicides en l’agricultura. Ismael Corberà ens parlà de les seues plantes medicinals comercialitzades com a Herbes del Molí; Enric Navarro, jove ell i part de l’actual generació de nous productors ecològics, també emocionà als presents parlant de com ho viu hui la gent més jove; per la seua banda Pepe Navarro, de l’Herbolari Navarro, deixà clar que amb la comercialització dels productes ecològics hi ha futur, fet que reafirmà el tècnic de la Cooperativa Consum, Jesús García. Però el més cridaner per a mi va ser la intervenció del cuiner amb estreles Michelin, Ricard Camarena, qui ens animà a tots i totes a continuar lluitant pels productes ecològics, ja que a ell li canvià la vida i la cuina dels seus restaurants quan començà a fer servir productes ecològics, frescos i de proximitat. Tant a l’esmorzar com al dinar es varen servir aliments cuinats i elaborats amb productes ecològics i de proximitat. Allí estaven gran part dels productors ecològics més veterans com Vicent Martínez d’Alboraia, gent de Carrícola, representats de la Cooperativa de Consum Aigua Clara d’Alberic …, i molts més.

I tots comentaven que per primera vegada sembla que la cosa va de veres per part del Govern Valencia. L’acte acaba a les 7 de la vesprada entre mirades, abraçades i besos d’alegria compartida per la major part dels assistents, tot i ser conscients que el futur de l’agricultura ecològica depèn de tots, productors, polítics, tècnics, docents, metges… I per descomptat del consumidor, molt especialment dels valencians. I acabe amb les paraules del tècnic del govern d’Andalusia: “L’agricultura del futur serà ecològica o no serà”. A comprar ja productes ecològics tothom, perquè el futur ja està ací, és ara.

OPERACIÓN TRUMP

Artículo anterior

ENTREGA PREMIOS FESTIVAL CINEMA CIUTADÀ DE ACICOM

Artículo siguiente

Comentarios

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

NÚMERO CARTELERA TURIA

PUBLICIDAD

Login/Sign up
0
    0
    Carrito Turia
    El carrito está vacíoVolver a la tienda