ACTUALIDAD

EL CALENDARI DE LA TURIA I LA LLIBERTAT D EXPRESSIÓ

2

JOAN DEL ALCAZAR: Quina polèmica tan estranya la d’aquests dies a propòsit del calendari de La Túria. Alguns mics i coneguts m’han sorprès amb pronunciaments a favor i en contra no sols del calendari, sinó de la publicació, a la qual alguns han exigit que el retire de manera immediata. D’altres, però, han donat suport a la revista. Molts dels que han participat en la discussió són persones a les que valore i, en molts casos, admire, així que fent explícit el meu respecte per les diverses posicions diré que –a parer meu- s’ha fet un gra massa de l’assumpte.Hi ha qui parla, fins i tot, d’una confrontació entre progres, de dues visions, dues concepcions del feminisme, d’una fractura en l’esquerra valenciana…Sóc subscriptor de La Túria on line, però no he pogut accedir al número de la controvèrsia (sempre tinc problemes per desacarregar-la, així tornaré al paper), encara menys al calendari, així que no he vist cap foto més que les que s’han reproduït en algun mitjà. Particularment la de la consellera Carmen Montón, que ha escrit a la publicació ofesa i irritada. La veritat, crec que a la senyora consellera li’n ha faltat sentit de la mesura i, també, de gaudir d’un sentit de l’humor un poc més obert.Com molts dels que estan intervenint en la discussió, forme part dels admiradors del Gran Wyoming i sóc seguidor del Intermedio, i ric bona cosa amb els seus muntatges d’àudio, de vídeo, de fotografies i demés. També trobe com una excel·lent prova de salut cívica i democràtica allò que fan al Polònia de TV3, o al Vaya semanita de l’ETB. Com ha escrit Joan Carles Martí al mur de Facebook de Vicente Vergara: “Vista la falta d’humor del Botànic, no tindrem un Polònia, ni un Vaya Semanita en la futura televisió valenciana!”. Doncs sí que estem bé!

L’humor, tant i més quant és crític, inclús àcid, és això, una mirada particular, dalt o baix esbiaixada, fins i tot caricaturesca, de la realitat. Així doncs, no veig quin és el problema del muntatge de la consellera de sanitat com a infermera moderadament -tímidament, fins i tot- luxuriosa, ni veig com són de censurables altres fotos amb bombers, o la d’anys anteriors d’un Pedro Sánchez insinuant o, encara més, la de l’arquebisbe Cañizares amb calzes roges de dona jove mentre la mà acarona la seua zona més íntima.

Tanmateix, no sols trobe falta de sentit de l’humor. Pense que ha mancat mesura i que s’ha oblidat de quina publicació estem parlant i de la seua llarguíssima trajectòria. Crec que allò sobre el que convindria parar compte abans d’acusar La Túria de manca de sensibilitat i d’exigir que renuncie al seu calendari és l’editorial del número anterior, en el que la publicació exigia “aprobar un Pacto de Estado contra el machismo, que incluya una serie de de medidas que no solamente aborden las consecuencias de dicha violencia, sino sus causas para erradicarlas en el mayor porcentaje posible.

Enfrentarse a dicha violencia exige mirarse en el espejo de la realidad. No hay que perder ni un minuto más. Manos a la obra”. https://www.carteleraturia.com/editorial-pacto-de-estado-co…/

Com ha escrit Javier de Lucas: “Ese editorial fija la posición de la revista”. Em sembla que això és el que resulta vertaderament rellevant. A la meua opinió, qualificar de masclistes segons quines fotos del calendari és banalitzar un problema tan greu i angoixant com l’editorial del setmanari denuncia.

 

EDITORIAL: PACTO DE ESTADO CONTRA EL MACHISMO. Nº2.757,2-8 DICIEMBRE 2016

Artículo anterior

SALIMOS EN CUATRO:HAZTE UN SELFI

Next article

2 Comentarios

 1. No em sembla just pràcticament gens del que dius.

  Fas comparacions amb programes que no es dediquen ni han fet el mateix que la Turia; en canvi els poses en el mateix plànol d’igualtat.

  Per què no ixen consellers i altres en pilota picada?

  Tendim a la igualtat?

  A la societat cal enviar-li missatges igualitaris, no deixar-se portar per la riuada masclista.

  És senzill: li donem la volta i veurem que ja no ens agrada!

 2. LA FEALDAD MANIFIESTA. Que en la oferta de cine esta semana de las salas de Valencia se valore por unanimidad -carteleras, aficionados, periódicos, internet…etc- a la película BELLEZA OCULTA como muy deficiente, evidencia el fracaso y ceguera de la “crítica” cinematográfica. Mientras las series americanas, dibujos animados para mayores, y otras lindezas, son evaluadas como buen cine, el arte cinematográfico se niega, prevaleciendo la orientación hacia el consumo, superficialidad y vacío de los contenidos . Y que una cartelera con la trayectoria de la TURIA haga lo mismo, la lleva en mi opinión a ocupar un lugar irrelevante.
  ¿Qué fue de la Turia de otros tiempos, única guía superviviente sugeridora del arte cinematográfico más recomendable? . ¿No visionaron la calidad de los planos, el contenido profundo del argumento, las dudas y respuestas sobre los temas más humanos; la vida, el tiempo, la muerte, la reparación, el duelo, la amistad…etc?. ¿No percibieron cómo los actores contratados para representar un papel cobran vida propia como en el teatro de Pirandello, y cuestionan los límites entre la representación y la vida?. ¿No valoraron la emoción y brevedad de los diálogos en los que ni sobra ni falta una palabra, para que el guión quede perfecto?.¿Ignoraron la elevada calificación de los actores de la película representando personajes claramente perfilados?. ¿Entendieron los múltiples mensajes que nos conectan con los temas más vitales?. ¿Observaron la originalidad del tratamiento de los temas, escucharon la música adecuada a los diferentes momentos?. ¿Sintieron como gradualmente el espectador, confundido como el protagonista, va despertando a medida que se revela el sentido oculto tras las apariencias, en un calidoscopio de acciones que culminan en una coherencia argumental innegable?. Y si no pudieron ver la belleza y el arte de este film, descanse en paz La Turia.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Número de la semana

PublicidadLogin/Sign up
0
  0
  Carrito Turia
  El carrito está vacíoVolver a la tienda