Cartelera Turia

SUSCRIPCIÓN

2022, ANY JOAN FUSTER

2022, ANY JOAN FUSTER.

Si alguna cosa interessant està passant culturalmente al País Valencià, és que cada any s´està posant el focus a reivindicar les figures claus que han jugat un paper en la construcció d´una mirada única cap a la societat i la cultura valenciana. Va ser el cas del poeta Francisco Brines, Premi Cervantes 2020 o l´homenatge que se li ha fet al cantant Ovidi Montllor. Quan encara no hem tancat l´any Berlanga arriba la bona notícia que la Generalitat ha declarat l´any 2022 com a any Joan Fuster. Una bona oportunitat per a revitalitzar, revisar i conéixer millor una de les figures més interessants de la intel·lectualitat valenciana. Ja es coneix la imatge que acompanyarà les activitats i propostes que s’organitzaran al voltant de la commemoració de l’any Fuster amb una imatge creada per l’artista Dani Nebot.
Amb el lema “CENT de FUSTER. País, paisatge, paisanatge 1922-2022”, el dissenyador valencià ha creat la imatge que servirà de paraigua identificador de totes les activitats que coordinarà la Generalitat Valenciana. “He centrat el procés de creació de la imatge de Fuster en la recerca del traç rotund i esquemàtic que identificara, al primer colp d’ull, el gest més representatiu del pensador valencià. Per això, el resultat és una efígie que fixa el personatge i l’identifica socialment”, ha explicat Nebot.
Quasi tots els estudiants coneixen a Joan Fuster per la lectura de “Nosaltres els valencians”, obligatòria en batxillerat. Però el savi de Sueca és molt més que un sol llibre. Va ser un referent moral i reivindicatiu d´una cultura pròpia, d´una identitat de País. La defensa de la llengua valenciana li va costar la censura i fins i tot un atemptat de l´extrema dreta. La normalització lingüística ha tingut un preu i Fuster la va viure en primera persona. (Foto de portada).
La secretaria autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit ha dit que “la imatge que ha creat Dani Nebot reflecteix l’esperit de revisió de l’intel·lectual de Sueca des del punt de vista més internacional”. “Dedicarem un any d’activitats i projectes en col·laboració amb institucions i entitats per a donar a conéixer un dels intel·lectuals valencians més influents en la nostra manera de veure’ns i definir-nos, però també un dels nostres pensadors més universals”, ha afegit. Al llarg de l´any es faran activitats teatrals, musicals i documentals. Serà una bona oportunitat per a revisitar el seu pensament i reivindicar una figura encara desconeguda per a molts. Queda inaugurat l’any Joan Fuster.

 

2022, ANY JOAN FUSTER

El Centre del Carme crece hasta los

Dejar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *