Cartelera Turia

SUSCRIPCIÓN

KLEZMERAMA, nou grup eixit del forn

Klezmerama es un grup acabat d’eixir del forn, creat a València per músics de formació procedents de quatre països diferents i units pel seu interés i passió per la música Klezmer. Les seues fundadores, Heidi Erbrich i Eva Domingo, son guanyadores del Premi Carles Santos de la Música Valenciana 2021 en la categoria de Folk.

La música klezmer és un gènere tradicional dels jueus askenazis. Prové de l’Europa central i de l’est i existeix al menys des del segle XV. Els seus arrels es toben en la música de l’Orient Mitjà i de les melodies eslaves. El violí és el seu instrument més representatiu. La música era interpretada pels Klezmerin, músics populars i itinerants que van participar en els moviments migratoris a través d’Europa i escampaven les seues músiques de festa en festa. En el segle XVI el cant s’afig al repertori instrumental del klezmer. L’idioma que s’usa és el Yiddish, pròxim a  l’alemany amb termes hebreus i eslaus. Les temàtiques tractades estan realacionades amb la vida comunitària jueva, a la quotidianitat o a les festes religioses. En el segle XVIII decreix el seu interés, tot i que es preserva als Estats Units degut al fenomen migratori de la comunitat jueva. El klezmer es va desenvolupar sobretot entre els segles XIX i XX  en cerimònies de casaments. A partir dels anys 70 hi ha artistes que li aporten un aire nou i en la dècada dels 90 creadors de tots els horitzons el fan evolucionar fusionant-lo amb el jazz, el folk, el reggae o el hip hop.

Es tracta d’una música que expressa l’alegria de la celebració i, alhora, té un caràcter melangiós que la fa ser profunda. Klezmerama també explora la música del teatre Yiddish famosa per cançons que son unes joies com “Tumbalalaika” o “Misserlou” interpretades per diferents artistes de tots els estils i totes les èpoques. Aquest ensemble no interpreta les cançons des d’una òptica exclusivament tradicional sinó que utilitza un llenguatge modern i electrònic capaç de provocar dos reaccions: moure sensibilitats i fer ballar al públic. L’estil del grup, liderat pel violí elèctric, barreja ritmes de rock, rumba, rap, funk i tango traslladant-nos a un món musical ric en tradició i innovació.

L’ensemble està format per:

Heidi Erbrich, violí elèctric (Anglaterra)

Eva Domingo, percussions, veu i composició (València)

Paul Fitzgerald, baix elèctric (Irlanda, EEUU)

Pau Barberá, acordió ( València)

Sónnica Yepes, veu (Espanya, Alemanya)

Aquests professionals de llarga trajectòria treballen un repertori inspirat en l’art del Klezmer respectant els seus textos originals en yiddish i adaptant alguns temes al castellà. Els ritmes festius, les melodies romàntiques i melangioses i una lírica poètica profunda generen una combinació sonora molt estètica i musicalment interessant i emotiva que celebra vivament l’alegria, però fent-nos sentir també la nostalgia i l’enyor.

Si hi ha ganes de descobrir aquests ‘Klezmerins’ del segle XXI que fan sonoritats multiculturals amb riques i variades influències europees i arranjaments propis podreu delectar-vos en els següents llocs i dates:

7 de maig 12:30h- Casa del Mar, València

21 de maig 20h- Festival Murcia tres culturas

29 de maig, Ca janto, l’Eliana

22 de juliol 22:30h- Canet d’en Berenguer

KLEZMERAMA, nou grup eixit del forn

(1) VENECIAFRENIA, de Álex de la Iglesia.

KLEZMERAMA, nou grup eixit del forn

CANTINA MATIZ:VARIEDAD Y CALIDAD

Dejar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *