Cartelera Turia

SUSCRIPCIÓN

‘ESPÍRITU SAGRADO’, MILLOR LLARGMETRATGE ALS PREMIS BERLANGA 2021  

‘Las consecuencias’ s’emporta quatre guardons, entre ells el de millor direcció per a Claudia Pinto Emperador
‘Lucas’, d’Álex Montoya, recull els de millor actor protagonista i de repartiment, per a Jorge Motos i Jorge Cabrera respectivament
‘Carceller. L’home que va morir dues vegades’, de Ricardo Macián, premi al millor llargmetratge documental

La nit del dissabte 4 de desembre es va celebrar la IV edició dels Premis de l’Audiovisual Valencià, a partir d’ara també Premis Berlanga. A la cerimònia de lliurament de premis, que va tindre lloc en el Teatre Principal d’Alacant, van acudir representants de les Institucions Valencianes, membres de la Junta Directiva de l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual, així com acadèmics, nominats i nombrosos professionals del sector audiovisual valencià.

Com era d’esperar, la nit de l’audiovisual valencià va estar plena d’esperit berlanguià; dinàmica i molt divertida, la vam poder gaudir gràcies al bon fer de l’humorista Pere Aznar, presentador d’aquesta quarta edició dels premis. A més, vam tindre el plaer de comptar amb l’acompanyament musical de Sedajazz, i amb les actuacions de la cantant Aitana Ferrer, del raper Arkano i de Muchachito Bombo Infierno.

Com a homenatge en el seu centenari a la figura del nostre cineasta més internacional, Luis García Berlanga, el seu particular univers creatiu ha sigut el fil conductor de la cerimònia, que ha comptat amb la participació de molts dels actors que van tindre la sort de treballar sota la seua direcció, com Joaquín Climent, Guillermo Montesinos, Antonio Resines o Juan Diego.

No obstant això, en la nit del dissabte va haver-hi més homenatges a professionals de l’audiovisual. La multidisciplinària cineasta Giovanna Ribes va ser guardonada amb el Premi d’Honor que atorga la Generalitat Valenciana, amb el qual es reconeix la seua implicació en l’enfortiment del sector valencià de les indústries culturals i audiovisuals, així com la seua lluita constant per a reivindicar el protagonisme de les dones en l’àmbit creatiu i professional de la indústria.

A més, en aquesta edició dels Premis Berlanga, l’Acadèmia recupera el Premi Especial a la Trajectòria que ja va atorgar en 2018, el qual reconeix en aquesta ocasió la professionalitat de l’actriu Mamen García. Aquest és un reconeixement al seu treball durant molts anys dins del món del cinema, el teatre i la televisió, perquè Mamen García és una artista molt polifacètica, amb una àmplia trajectòria també com a cantant, compositora i pianista.

Els premiats d’aquesta quarta edició

Els guanyadors i guanyadores dels Premis Berlanga de 2021 s’han decidit per les votacions dels acadèmics i acadèmiques de l’AVAV, entre les quasi cinquanta obres presentades a les vint-i-una categories competitives d’aquesta edició.

Sent molt repartits enguany, ‘El cover’ ha sigut el llargmetratge més premiat, amb cinc guardons, seguit de ‘Las consecuencias’ amb quatre premis, i de ‘Espíritu Sagrado’ i ‘Lucas’, que s’han emportat dues estatuetes cadascun.

Com avancem en el titular, el premi al millor llargmetratge de ficció ha sigut per a ‘Espíritu Sagrado’, dirigit per Chema García Ibarra i produït per Jaibo Films, Apellániz & De Sosa, La Fábrica Nocturna i Teferruat. A més, el seu director i també guionista ha sigut reconegut amb el premi al millor guió.

En la categoria de millor llargmetratge documental, el guanyador ha sigut ‘Carceller. L’home que va morir dues vegades’, dirigit per Ricardo Macián i produït per Mediterráneo Media Entertainment.

El premi a la millor direcció ha sigut per a Claudia Pinto Emperador per ‘Las consecuencias’; cinta que també obté el premi al millor muntatge i postproducció per a Elena Ruiz; el de millor fotografia i il·luminació per a Gabo Guerra, i el de millor direcció de producció per a Jordi Llorca, Albert Espel, Yadira Ávalos, Carme Sánchez i Claudia Pinto.

En les categories d’interpretació, el premi al millor actor protagonista ha sigut per al debutant Jorge Motos per ‘Lucas’, i el premi a la millor actriu protagonista és per a Tamara Casellas per la pel·lícula ‘Ama’, de Júlia de Paz Solvas. En el cas de les interpretacions de repartiment, el millor actor de repartiment ha sigut Jorge Cabrera, també per ‘Lucas’ i la millor actriu de repartiment, Carolina Yuste per ‘El cover’.

Seguint amb ‘El cover’, l’opera prima de Secun de la Rosa s’ha alçat a més amb el premi al millor vestuari, per a Giovanna Ribes Esteve; el premi a millor maquillatge i perruqueria, per a Vicen Betí; el premi al millor so, per a José Manuel Sospedra; i el premi a la millor música original, per a Nacho Mañó i Joana Estevao. El premi a la millor direcció artística va recaure en Rafa Jannone per ‘Frederica Montseny, la dóna que parla’, dirigida per Laura Mañá.

En les tres categories de curtmetratges, el premi al millor curt de ficció és per a ‘Mindanao’, dirigit per Borja Soler i produït per Filmeu i Caballo Films; el premi al millor curt documental és per a ‘La Bomba Carraixet’, dirigit per Helena Sánchez Bel i produït per Los Sueños de la Hormiga Roja; i el premi al millor curt d’animació és per a ‘Proceso de selección’, dirigit per Carla Pereira i produït per TV ON.

En la categoria de sèries, el premi a la millor sèrie documental és per a ‘Terres de Cinema’ dirigida per Fran Ruvira i produïda per l’Andana Audiovisual i LOF Media.

Finalment, el premi al millor videojoc ha sigut per a Tower Princess, el joc d’acció i plataformes 3D de AweKteaM. El jurat que ha atorgat aquest reconeixement està format pels especialistes en videojocs Carles Pons, Sara Galiana Solá, Mercedes Rodrigo, Eva Gaspar i Gisela Vaquero.

PALMARÉS PREMIS BERLANGA 2021

 • Millor Vestuari – Giovanna Ribes, per El cover
 • Millor Maquillatge i Perruqueria – Vicen Betí, per El cover
 • Millor So – José Manuel Sospedra, per El Cover
 • Millor Música Original – Nacho Mañó i Joana Estevao, per El cover
 • Millor Actor de Repartiment – Jorge Cabrera, per Lucas
 • Millor Actriu de Repartiment – Carolina Yuste, per El cover
 • Millor Direcció Artística – Rafa Jannone, per Frederica Montseny, la dona que parla.
 • Millor Direcció de Producció – Jordi Llorca, Albert Espel, Yadira Ávalos, Carme Sánchez i Claudia Pinto, per Las consecuencias
 • Millor Sèrie Documental – Terres de Cinema, de l’Andana Audiovisual i LOF Media
 • Millor Curtmetratge de Ficció – Mindanao, de Filmeu i Caballo Films
 • Millor Curtmetratge Documental – La Bomba Carraixet, de Los Sueños de la Hormiga Roja
 • Millor Curtmetratge d’Animació – Proceso de selección, de TV ON
 • Millor Videojoc – Tower Princess, de AweKteaM.
 • Millor Guió – Chema García Ibarra, per Espíritu Sagrado
 • Millor Muntatge i Postproducció – Elena Ruiz, per Las consecuencias
 • Millor Fotografia i Il·luminació – Gabo Guerra, per Las consecuencias
 • Millor Actor Protagonista – Jorge Motos, per Lucas
 • Millor Actriu Protagonista – Tamara Casellas, per Ama
 • Millor Direcció – Chema García Ibarra, per Espíritu Sagrado
 • Millor Llargmetratge Documental – L’home que va morir dues vegades’, de Mediterráneo Media Entertainment
 • Millor Llargmetratge de Ficció – Espíritu Sagrado, de Jaibo Films, Apellániz & De Sosa, La Fábrica Nocturna i Teferruat

 

Dejar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *