Cartelera Turia

SUSCRIPCIÓN

Cultura de la Generalitat presenta en la Filmoteca de València el cicle ‘Orson Welles i el mal’

Cultura de la Generalitat, a través de l’Institut Valencià de Cultura,  presenta en la Filmoteca de València el cicle ‘Orson Welles i el mal’  dins de la quarta edició del seminari ‘Filosofia i cine’, que se celebra del 27 d’abril al 10 de juny.

El seminari ‘Filosofia i cine’ està organitzat per l’IVC, La Torre del Virrey. Instituto de Estudios Culturales Avanzados, l’Ajuntament de l’Eliana, el Cefire Humanístic i Social i la Universitat Catòlica de València.

Després dels cicles ‘Homenatge a Stanley Cavell’ (2017), ‘Hitchcock filòsof’ (2018) i ‘Els westerns d’Anthony Mann i James Stewart’ (2019), La Filmoteca torna a col·laborar amb el seminari ‘Filosofia i cine’, que en la seua quarta edició  centra la seua atenció en set pel·lícules dirigides per Orson Welles.

El cicle s’inicia el dimecres 27 d’abril, a les 18  hores, amb la projecció de ‘Ciudadano Kane’ (1941), un dels grans clàssics del cine i la pel·lícula que va llançar a la fama a Orson Welles. El film es podrà tornar a veure el divendres 29 d’abril, a les 20.15 hores.

Protagonitzada per Orson Welles, Joseph Cotten, Dorothy Comingore, Agnes Moorehead i Ruth Warrick, l’òpera prima de Welles conta la història de Charles Foster Kane, magnat multimilionari de la premsa que mor a soles en la seua mansió de Xanadu, pronunciant una última i misteriosa paraula: ‘Rosebud’. En un intent per desentranyar la seua enigmàtica vida, un periodista comença a investigar en el seu passat.

El dimecres 4 de maig, a les 18 hores, i el dijous 5 de maig, a les 20.15 hores, La Filmoteca projecta ‘El extraño’ (1946), protagonitzada per Edward G. Robinson, Loretta Young, Orson Welles, Philip Merivale i  Richard Long.

La tercera pel·lícula de Welles i la seua primera incursió dins del cine negre se centra en el personatge de Franz Kindler, un perillós criminal nazi que s’oculta en una xicoteta ciutat dels Estats Units, on gaudeix de la simpatia dels seus conveïns. L’anunci del seu matrimoni amb una xica de la localitat coincideix amb l’arribada d’un detectiu del servei aliat que va darrere de la seua pista.

El dimecres 11 de maig, a les 18 hores, i el divendres 13 de maig, a les 20.15 hores, La Filmoteca projecta ‘La dama de Shangai’ (1947), segona aproximació de Welles al gènere policíac en què comparteix protagonisme en escena amb Rita Hayworth, que en aquell moment era la seua esposa.

La pel·lícula és un clar exemple de la grandiloqüència i complexitat de Welles com a actor i director. Inquietant i fascinant al mateix temps, ‘La dama de Shangai’ és una obra tempestuosa, com la pròpia relació dels actors protagonistes, que va concloure amb la seua separació després del final del rodatge. Conta la història d’un mariner irlandés que s’enrola en el iot d’un discapacitat casat amb una dona fatal i que després es veu immers en un embolic d’intrigues i assassinats.

El dimecres 18 de maig, a les 18 hores, i el dissabte 21 de maig, a les 20 hores, La Filmoteca projecta ‘Macbeth’ (1948), primera adaptació de Welles d’una obra de Shakespeare en la qual el cineasta comparteix protagonisme amb Jeanette Nolan en el paper de Lady Macbeth.

Macbeth, un noble escocés, albira la idea d’aconseguir el tron i planeja assassinar el rei. La seua esposa, temorosa que no siga capaç de dur a terme els seus plans, s’alia amb ell i es converteix en còmplice dels seus actes criminals.

El dimecres 25 de maig, a les 18 hores, i el diumenge 29 de maig, a les 20 hores, La Filmoteca projecta ‘Sed de mal’ (1958), un dels grans clàssics del cine negre protagonitzat per Charlton Heston, Janet Leigh, Orson Welles i Marlene Dietrich.

Un investigador del govern mexicà i la seua esposa han de suspendre la seua lluna de mel quan es veuen embolicats en una trama criminal en què està implicat el cap de policia de la ciutat.

Cultura de la Generalitat presenta en la Filmoteca de València el cicle ‘Orson Welles i el mal’

CaRICATURIA

Dejar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *