Cartelera Turia

SUSCRIPCIÓN

L´ESCALANTE ACAMPA AL PARC CENTRAL AMB «XAFAR LA GESPA», UN PASSEIG ESCÈNIC PER LA NATURA

El centre de la Diputació de València presenta la seua primera producció d’arts escèniques de carrer · La peça proposa una excursió guiada pel parc, a través de diferents escenes que dramatitzen el món animal · «Els valors que transmet, tant artístics com d’amor a la natura, engrandeixen Escalante», apunta Glòria Tello · El públic general podrà disfrutar d’ella a setembre

La xiqueta es col·loca els auriculars i sent un alegre xiulit. Està a punt de descobrir com unes senzilles notes musicals i unes poques paraules poden transformar l’univers que coneix. «Quan nosaltres callem, xiulen els ocells», adverteix una veu maternal i tel·lúrica. De sobte, el parc que creix al cor de la ciutat i que la xiqueta visita cada diumenge, es converteix en un lloc ple de misteri i emocions que amaga criatures fascinants en cada racó.

Xafar la gespa és la invitació a travessar eixa porta entre el que veiem i el que imaginem. Una excursió dramatitzada, creació de la companyia La Negra que marca una fita en la història d’Escalante Centre d’Arts Escèniques: és la primera peça produïda pel teatre de la Diputació de València que es desenvolupa al carrer. Al parc, en este cas.

«És un honor impulsar un muntatge tan original, emotiu i inspirador», ha assegurat este matí la diputada de Teatres, Glòria Tello, després de completar el passeig teatralitzat. «Els valors que transmet, tant els artístics com els de respecte i amor a la natura, engrandeixen l’esperit d’Escalante», ha raonat Tello. A més, la diputada ha confirmat que «a començaments de la nova temporada Xafar la gespa tornarà a desplegar-se al Parc Central perquè no es quede ningú sense disfrutar d’ella». Serà a setembre, per tant, quan estarà disponible per a públic general.

De moment, més d’un centenar de xiquetes i xiquets de diferents escoles han disfrutat d’esta producció Escalante, la tercera que estrena el centre esta temporada. «Com a primera experiència pròpia amb les arts escèniques de carrer, hem volgut començar oferint-la al públic escolar», ha explicat Marylène Albentosa, coordinadora artística d’Escalante. «Estem apostant per ampliar els nostres horitzons i esta creació de La Negra és un bon referent; barreja disciplines amb una vocació molt lúdica i un to poètic», ha afegit Albentosa.

 El vol de la papallona, el ball dels cérvols

Xafar la gespa planteja un recorregut escènic al llarg del Parc Central de València. El text de Guada Sáez sobre la idea original de Carlos Amador obri una porta a una natura lliure i silvestre que creix quan estem disposats a parar-li atenció. Pepa Sarrió guia al públic a través de diferents racons del parc, on apareixeran les criatures, alienes a la vida humana: papallones a punt de descobrir les seues ales o dos cérvols enmig d’un ritual de seducció són algunes de les escenes que obliguen els caminants a mirar des de la distància, atenent els sons que escolten pels auriculars i mirant, fins i tot, a través de prismàtics.

«És una proposta molt particular amb l’utilització d’audioguies, per a la qual hem fet un exhaustiu treball de creació sonora», explica el mateix Amador, «per tal que l’experiència tinga un caràcter immersiu». Altra de les premisses de la companyia era dinamitzar un espai públic com Parc Central, «posant en valor les arts escèniques de carrer com a eina d’aprenentatge», ha remarcat el creador de la peça.

Arantxa Cortés, María Sorribes, Carlos Tomás i Enric Romaguera donen vida als diferents éssers que s’amaguen al camí. Sergi Heredia s’encarrega de la direcció escènica de la peça i Pepa Cases regeix les coreografies i els moviments dels animals ballarins. La banda sonora, fonamental per a la immersió en un món que creix dins d’un altre, és obra de Carles Chiner. Cada peça de l’equip és fonamental per a transformar un lloc emblemàtic de la ciutat i també a qui s’atreveix a entrar i xafar la gespa.

L´ESCALANTE ACAMPA AL PARC CENTRAL AMB «XAFAR LA GESPA», UN PASSEIG ESCÈNIC PER LA NATURA

CaricaTuria

Dejar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *