Cartelera Turia

SUSCRIPCIÓN

L’IVC i Les Arts presenten en la Filmoteca de València ‘Padre padrone’ de Paolo i Vittorio Taviani

REDACCIÓN: L’Institut Valencià de Cultura i Les Arts presenten en la Filmoteca de València, el dimarts 31 de gener, a les 18 hores, ‘Padre padrone’ (1977) dels germans Paolo i Vittorio Taviani. La pel·lícula es podrà tornar a veure el dijous 2 de febrer, a les 20 hores.

Aquestes dues projeccions coincideixen amb el final de les representacions de l’òpera ‘Jenůfa’ de Leoš Janáček, que ha estat en cartell en Les Arts del 19 al 29 de gener, sota la direcció musical del valencià Gustavo Gimeno i la direcció escènica de l’anglesa Katie Mitchell.

Protagonitzada per Omero Antonutti i Saverio Marconi, ‘Padre padrone’ narra la història de Gavino, un xiquet que viu durant la dècada dels quaranta en les muntanyes de Sardenya amb son pare, un pastor de caràcter autoritari que l’obliga a treballar i li impedeix anar a escola i tindre amics. Quan se’n va del poble per a fer el servei militar, Gavino comença a estudiar i a adquirir tota la cultura que son pare li havia negat.

Basada en l’autobiografia de l’escriptor i lingüista italià Gavino Ledda (Sardenya, 1938), ‘Padre padrone’ va guanyar la Palma d’Or i el Premi de la Crítica Internacional FIPRESCI en el Festival de Cannes de 1977.

El tècnic del Departament de Dramatúrgia del Palau de les Arts, Anselmo Alonso Soriano, resumeix així el vincle entre l’òpera de Leoš Janáček i la pel·lícula dels germans Taviani:

“‘Jenůfa’ i ‘Padre padrone’ mostren, des de la diversitat dels seus llenguatges formals, una mateixa societat violenta i miserable, habitada pels seus herois i els seus bandits, cisellats i pintats pels tints de la sang, l’amargor, la desesperança i, molt lluny, llums d’una certa esperança que penetren en una vida sense esperança en què llengua —la parla vernacla del txec rural i el sard, respectivament— i cor han fet un nuc d’arrels difícilment superable”.

Les Arts en La Filmoteca

El cicle ‘Les Arts en La Filmoteca’ presenta grans clàssics del cine que estan inspirats o mantenen connexions amb òperes o espectacles musicals programats pel coliseu valencià. Després de ‘La vida bohemia’, La Filmoteca de València té programats quatre grans clàssics del cine amb motiu de les representacions previstes en Les Arts per a la temporada 2022-2023.

Després de la projecció de ‘Padre padrone’, el 3 i el 9 de març, La Filmoteca presenta ‘Don Giovanni’ (1979), dirigida per Joseph Losey, amb motiu de les quatre representacions que tindran lloc en Les Arts, entre el 2 i el 12 de març, de l’òpera ‘Don Giovanni’ (1787) de Wolfgang Amadeus Mozart.

El 15 i 18 d’abril, es projectarà ‘Melancolía’ (2011), de Lars von Trier, amb motiu de les quatre representacions en Les Arts, entre el 20 i el 29 de març, de l’òpera ‘Tristan und Isolde’ (1865) de Richard Wagner.

Finalment, La Filmoteca projectarà al juny ‘La venganza de don Mendo’ (1961), de Fernando Fernán Gómez, amb motiu de les cinc representacions en Les Arts, entre el 7 i el 18 de juny, ‘d’Ernani’ (1844) de Giuseppe Verdi.

L’IVC i Les Arts presenten en la Filmoteca de València ‘Padre padrone’ de Paolo i Vittorio Taviani

El Palau de la Música impulsa la

Dejar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *