Cartelera Turia

SUSCRIPCIÓN

La Universitat presenta a La Nau l’exposició ‘L’ANGUILA. Això és un quadre, no una opinió’, de Paula Bonet

El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València acull entre el 30 de març i el 16 de maig l’exposició ‘L’ANGUILA. Això és un quadre, no una opinió. Paula Bonet’, de Paula Bonet, una de les artistes espanyoles més rellevants de l’actualitat. Produïda per la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Cultura, en aquesta exposició l’artista valenciana reflexiona sobre el món que ens envolta, i en particular sobre qüestions i temes que interpel·len especialment les dones, i ho fa des d’un doble vessant: la pintura i l’escriptura.

Si Paula Bonet començava la seua carrera com a pintora, i se centrava posteriorment en el dibuix i la il·lustració fins a arribar a l’escriptura, l’exposició que acull la Sala Acadèmia representa el retorn de Bonet a la pintura. El públic hi trobarà una mostra composta íntegrament d’obra pictòrica original que s’estructura en tres seccions: ‘L’herència’, ‘La carn’ i ‘La pintura’. Cadascuna d’aquestes parts narra una història i un moment determinats, però les tres conviuen en una connexió inevitable, fonamentalment les dues primeres, en les quals l’artista plasma les seues experiències personals a través d’imatges d’un expressionisme molt tenebrós, gairebé abstracte, en llenços que van dels grans formats a les composicions a partir de petites obres, i que converteixen aquest relat íntim en una reflexió de la realitat i la complexitat que encara revesteix ser dona i la necessitat de repensar la seua dimensió. En total es presenten per primera vegada 158 obres pictòriques de formats molt diferents.

Per a Paula Bonet, que acaba de publicar un llibre homònim, “la paraula i la pintura són eines de reivindicació. El jo lliure i autònom se succeeix en la pàgina i en el llenç en blanc abans que en la nostra intimitat o en la nostra vida pública”. En aquest sentit, defineix ‘L’anguila’ com “una carta d’amor a totes les dones, especialment les seues àvies i tietes, i una llança a favor de les que vénen darrere”. I en aquesta exposició pinta allò que no pot dir amb paraules: “És pintura i és paraula que observa i denuncia les agressions que patim, un relat calent i palpitant que se t’escorre quan vols agafar-lo, igual que quan una intenta assenyalar la injustícia que el context patriarcal aplaudeix. L’anguila parla del que va estar a punt de ser, però que no va ser-hi perquè allò que és nostre té a veure amb l’alteritat, amb l’accessori, amb el que el cànon rebutja”.

La vicerectora de Cultura i Esport, Ester Alba ha agraït l’entusiasme i generositat amb què Paula Bonet ha afrontat aquest projecte tan personal i extraordinari i ha destacat la gran personalitat de l’artista per a investigar sobre noves disciplines i narrar “un univers ple de dones que visibilitza la violència que hem sofert física i psicològicament la dones”. “És una exposició necessària, que marcarà una fita i suposa un compromís institucional”, ha conclós Alba.

La exposició ‘L’ANGUILA. Això és un quadre, no una opinió. Paula Bonet’, inclou un acurat catàleg amb excepcionals reflexions i creacions literàries de Patricia Escalona, Cristina Morales, Laura Freixas, Kate Bolick i Nell Leyson.

Dejar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *